A legnépszerűbb torrentkliensbe bújva fertőz egy új zsarolóvírus, ami nemcsak a fájlokat képes titkosítani, de leállítja a vírusirtóinkat is.

Zsarolóvírust (ransomware) rejt a népszerű µTorrent torrentkliens – derül ki a G Data sajtóközleményéből.

A Manamecrypt titkosítja a számítógép fájljait, és csak akkor oldja fel, ha a felhasználó megfizeti a váltságdíjat. Emellett képes arra is, hogy folyamatokat állítson le a megtámadott gépeken.

Azaz képes leállítani a vírusirtókat, és minden olyan folyamatot, amelynek a neve vírusirtáshoz kapcsolódó kulcsszót tartalmaz. Például ad-aware, antivirus, avg, eset, internet security, kaspersky vagy mcafee.

A G Data korábbi felmérése szerint Magyarországon kétmillióan torrenteznek, és legtöbben a µTorrentet használják a letöltésekhez. 

Ez a látvány fogad, ha bekaptuk a vírustForrás: G Data

A Manamecrypt nem a megszokott módon terjed. Nem fertőzött e-mail-csatolmányokkal vagy szoftveres sérülékenységeken keresztül jut el a felhasználóhoz, hanem a µTorrent-kliensbe épült bele.

Fontos megjegyezni: a fertőzés nem minden µTorrent-verziót érint, a Manamecrypt zsarolóvírussal összecsomagolt változatot különböző letöltési oldalakon és torrenthálózatokon keresztül terjesztik a bűnözők.

Ezeket a fájltípusokat titkosítja
*.3g2 *.3gp *.7z *.asf *.avi *.doc *.docx *.flv *.gif *.jpeg *.jpg *.m4v *.mov *.mp4 *.mpeg *.mpg *.pdf *.png *.ppd *.pps *.ppt *.pptx *.psd *.qt *.rm *.tiff *.txt *.wmv *.wpd *.wps *.xlr *.xls *.xlsl *.zip

A fertőzés során a Manamecrypt egy új bejegyzést ad a regisztrációs adatbázishoz az alábbi útvonalon: HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Ez lehetővé teszi, hogy a kártevő minden újraindításkor betöltse magát. 

A szakértők szerint pozitívum, hogy a ransomware jelenlegi verziói feltörhetők, és vissza lehet fejteni a titkosított fájlokat. Másrészt az is feltűnő, hogy kódolási hiba miatt uTorrent.exe helyett „uTorrent.exeuTorrent.exe” néven kerül lementésre a gépen.

A zsarolóprogram működését a G Data bővebben leírja eredeti blogbejegyzésében, a titkosított fájlok visszaállításához szükséges, de leginkább szakértők számára megérthető információkkal együtt.