Reagált a BlackBerry: segíteni kell a rendőrségnek

john chen blackberry
John Chen, a BlackBerry ügyvezetője
Vágólapra másolva!
Egy oknyomozó cikk kapcsán jött a gyanú, hogy a BlackBerry feltehetőleg egy olyan titkosítási kulcsot adott át 2010-ben a kanadai rendőrségnek, amellyel a hatóság bele tudott nézni a felhasználók által küldött több millió üzenetbe. A cég nem erősítette meg a hírt, de nem is tagadta. A cég ügyvezetője egy sokatmondó posztban reagált.
Vágólapra másolva!

A Vice News és Motherboard portálok állítása szerint a kanadai rendőrség 2010-ben megszerezte a BlackBerry Messenger globális központi titkosítási kulcsát. Ennek segítségével 2010 óta két esetben is bele tudtak nézni több millió Blackberry-felhasználó titkosított üzeneteibe,

2010 és 2012 közt több mint egymillió üzenetet dekódolhattak.

Egy 2011-es maffiaügy bírói dokumentumaiból derült ki, hogy ehhez egy mesterkulcsot használtak fel - állítja a két lap. A cikk több kérdést is nyitva hagy: ha igaz, akkor még mindig használják-e a kulcsot, és vajon a gyártó önként adta-e át azt a hatóságnak?

A cikket április 14-én publikálták, ezután a BlackBerry nem erősítette meg, és nem is tagadta a két portál állítását.

Helyette a cég ügyvezetője, John Chen tett közzé egy bejegyzést a cég hivatalos blogján. Az ügyvezető burkoltan utalt az FBI-nak ellentmondó Apple-re, visszautalt az elmúlt hónapok legnagyobb titkosítási vitájára.

John Chen, a BlackBerry ügyvezetője Forrás: AFP/Adek Berry

Kifejtette a cég álláspontját a hatóságokkal való együttműködésről és az ügyfelek védelméről. Elmondása szerint a Blackberry azt teszi, ami az állampolgárok érdekeit szolgálja, legális és etikai határokon belül. A tech cégeknek együtt kell működniük, ha a hatóságok hozzáférési kérései indokoltak, és az védi az állampolgárokat. A kanadai rendőrök nyomozására úgy hivatkozott, mint egy "régi ügy, melynek eredményeként egy bűnügyi szervezetet sikerült leszerelni."

Hozzátette: a BlackBerry központi szervere továbbra is áthatolhatatlan, nincsenek hátsó ajtók. „Ez a legbiztonságosabb mobilplatform, ezért választ minket a kormány.”