Elásta a csatabárdot a Google és a Microsoft

google kereső iphone
Egymilliárd dollárt fizetett a Google a riválisnak
Vágólapra másolva!
Megállapodást kötött a Microsoft és a Google: visszavonják az egymás ellen szóló, szabályozó szerveknek tett panaszaikat. A Microsoft kihátrált a Google uniós antitröszt-ügyéből is.
Vágólapra másolva!

A Microsoft és a Google cégek világszerte visszavonják a szabályzó szerveknek tett, egymás ellen szóló panaszaikat. A két techóriás megállapodást kötött arról, hogy a hasonló ügyeken a jövőben egymás közt fognak dolgozni.

A két cég szóvivői emailben kommentálták a döntést a Reutersnek. A Google elmondása szerint termékekkel, és nem perekkel akarnak versenyezni az ügyfelekért.

Utalt a cég a tavaly szeptemberben kötött korábbi egyezségükre, amellyel ejtették a Google elleni szabadalmi pereiket, ezzel pedig fél évtizednyi pereskedésnek sikerült véget vetni.

A Microsoft arra hivatkozott, hogy megváltoztak a cég eljárásokkal kapcsolatos prioritásai.

A Microsoft évekig csatározott a keresőóriással Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

Az időzítés azért is érdekes, mert az Európai Bizottság múlt héten jelentette be: eljárást indít a Google ellen. A bizottság elküldte kifogásközlését a Google-nek, a társaság megszegte az uniós antitrösztszabályokat. Olyan módon élt vissza erőfölényével, hogy korlátozásokat vezetett be az Android operációs rendszert használó eszközök gyártóival szemben.

A két tech cég elmondása szerint már régebb óta dolgoznak az egyezségen. Az uniós versenyügyi biztos, Margrethe Vestager az Ars Technica számára megerősítette, hogy irodáját tájékoztatták arról, hogy a Microsoft visszavonja panaszát. Elmondása szerint a panaszosok száma összességében nem fogja befolyásolni az ügyet.

A Microsoft januárban kihátrált a FairSearch csoport mögül is, amely benyújtotta 2013-ban a formális panaszt az Android előnyével való visszaélés miatt. A csoport a Microsoftot, Nokiát és Oracle-t tömörítette egybe.