Bajba kerülhetnek a hirdetésblokkolókat kijátszó oldalak

2016.04.26. 12:57

Az európai törvények szerint az online szolgáltatásoknak kötelező lenne engedélyt kérniük a felhasználóktól, mielőtt bármilyen személyes adathoz hozzáférnének. A hirdetésblokkolókat szűrő oldalak ennek nem tesznek eleget.

A reklámokból élő weboldalak számára komoly fejtörést okoznak a hirdetéstiltó beépülők. Ha a felhasználó egy ilyen kiegészítőt használ, akkor az oldalra kihelyezett hirdetések nem töltődnek le, így nem generálnak bevételt sem.

Sok portál ezért elkezdte szűrni azokat a felhasználókat, akiknek böngészőjében ilyen szoftvert észlelnek. A legtöbb esetben addig nem engedélyezik az oldal megtekintését, amíg a netező nem kapcsolja ki a blokkolót. 

Egy Európai Bizottság által küldött levél szerint azonban ez a módszer illegálisnak számíthat az Európai Unióban, az üzenetet Alexander Hanff aktivistának küldték ki. A dokumentum szerint az online szolgáltatások ezzel megsértik az ePrivacy irányelvet. Az Európai Parlament által kiadott irányelv szerint ugyanis minden egyes adatgyűjtéshez a felhasználó engedélyét kell kérnie az oldalnak.

Egyszóval az oldalnak még azelőtt engedélyt kellene kérnie a felhasználótól egy felugró ablakban, hogy egyáltalán elkezdene információkat kérni arról, van-e telepítve böngészőjébe hirdetésszűrő. Hanff jogi útra szeretné terelni az ügyet, már gyűjti azon oldalak listáját, amelyek ilyen módon járnak el. Ha a problémát tényleg hivatalos útra tereli, többévnyi csatározás kezdődhet meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK