Az amerikai hírszerzés feje szerint a terroristák által is használt titkosítási eszközök fejlődése hét évvel gyorsult fel Edward Snowdennek, az amerikai lehallgatási botrány kirobbantójának köszönhetően.

James Clapper, az amerikai hírszerzési ügynökségeket összefogó szervezet (DNI) vezetője szerint az Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrány után hihetetlenül felgyorsult a titkosított eszközök fejlődése és alkalmazása.

Hét évvel gyorsította fel a titkosítás fejlődését Edward SnowdenForrás: AFP/Lotta Hardelin

Clapper szerint a kiszivárogtatott dokumentumok által részletesen megismerhetők voltak a kormány módszerei. A titkosítási eszközök fejlődése körülbelül hét évvel gyorsult fel ahhoz képest, amire az NSA számított. Ezzel együtt a terroristákról való adatgyűjtés is kevésbé hatékony, és negatív hatással van a hírszerzés munkájára.

Snowden Twitteren reagált Clapper gondolatára: „Erre vagyok legbüszkébb azon dolgok közül, amikkel eddig vádoltak.”

Snowden ügyvédjei múlt hét pénteken közölték, hogy a férfi bepereli Norvégiát, ha a kormány nem garantálja, hogy átvehet egy kitüntetést Olsóban. Ügyvédjei aggódnak, hogy a CIA egykori alkalmazottját a norvégok kiadják az Egyesült Államoknak, ha az ország területére teszi a lábát.  

Snowden 2013 májusában menekült el az Egyesült Államokból, és jelenleg Oroszországban él.