Jövő héten mutathatják be a Siri digitális asszisztens kistestvérét, Vivet. A források szerint Viv azonban túlszárnyalhatja a többieket: egy minden eddiginél fejlettebb rendszer lesz, amelyen keresztül szinte bármilyen feladat könnyedén elvégezhető.

Az Apple Siri mögött álló fejlesztők egy olyan új digitális asszisztensen dolgoznak, aki fejlettebb lehet a mostani technológiáknál – állítja a The Washington Post.

Dag Kittlaus és Adam Cheyer az Apple által 2010-ben felvásárolt Siri alapítói, akik négy éve dolgoznak Viven. Vivet egy rendkívül fejlett mesterséges intelligencia-rendszer támogatja, amelynek köszönhetően szinte bármit el lehet majd intézni vele anélkül, hogy a felhasználó telefonszámokat tárcsázna, appokat töltene le, vagy honlapokat böngészne.

Sirinél is fejlettebbre tervezik VivetForrás: AFP/Mandy Cheng

Lehet vele fuvart hívni, pizzát rendelni. A Viv körülbelül ötven szerződést kötött már különféle szolgáltatásokkal, köztük az Uberrel, médiavállalatokkal, gyártókkal, boltokkal. Viv jobban meg fogja érteni a felhasználók kérdéseit, mint Siri: képes lesz visszakérdezni, és kezelni az összetett feladatokat is.

A platformot nyitottnak tervezték, így a külsős szolgáltatások  szorosan tudnak hozzá kapcsolódni, adataikat megoszthatják Vivvel. Egy olyan nagy kezelőfelületnek szánják, ami mindenre használható.

A Washington Post forrásai szerint korábban a Facebook és a Google is szemet vetett a cégre.

Vivet jövő hét hétfőn mutathatják be nyilvánosan.