Visszalépett a bitcoin állítólagos feltalálója

bitcoin
Bitcoin-medálok
Vágólapra másolva!
Visszavonul Craig Steven Wright, aki legutóbb azt állította magáról: ő a bitcoin kriptodeviza feltalálója. Wright nem tud olyan bizonyítékot felmutatni, ami ezt egyértelműen bizonyítaná.
Vágólapra másolva!

Ismét hamisnak bizonyul a hír, hogy felfedte magát a bitcoin kriptodeviza kitalálója. Craig Wright önként lépett nyilvánosság elé a héten és állította: ő a bitcoin feltalálója, és erre technikai bizonyítéka is van.

Blogján tegnap váratlanul közölte, hogy visszalép, és

nem szolgáltat több bizonyítékot.

„Sajnálom. Azt hittem, hogy meg tudom ezt tenni. Ahogy készültem annak bebizonyítására, hogy meg van nekem az első kulcs, megtörtem. Nincs meg a bátorságom. Nem tudom megtenni.”

A férfi a blogbejegyzéssel elutasítja azt, hogy teljesítse ígéretét arra vonatkozóan, hogy egy korai címblokkról mozgasson virtuális devizát. A bitcoin-szakértők szerint erre csak az képes, aki kitalálta a technológiát, az lenne az egyértelmű bizonyíték. Wright azonban úgy tűnik, ettől megijedt.

Bitcoin medálok Forrás: AFP/Karen Bleier

Megosztotta a szakértőket

Wright eddig a bitcoin kezdeti fejlesztésekor létrehozott titkosítási kódokat küldte el az újságoknak. Ezek a kódok olyan bitcoinokhoz köthetők, amelyeket szinte csak az eddig Satoshi Nakamotóként ismert alapító bányászhatott.

A szakemberek véleménye megoszlott Wright hitelességével kapcsolatban. Az utóbbi napokban többen is úgy értékelték: a nyilvánosságra hozott bizonyítékok nem elég hihetők, a kriptográfus Wright csak saját hírnevét akarja így növelni. Holott első körben a szűrésen átmentek, és több bitcoin-szakértő, köztük a Bitcoin Alapítvány egyik alapítója is úgy találta, hitelesek.

Ért a bitcoinhoz, de nem ő találhatta fel

Wright jól ismeri a bitcoint, lévén maga is kriptográfus és jelentős bitcoin vagyona van. A gyanúsítottnak két cége is van Ausztráliában, a DeMorgan és Panopticrypt Pty. LinkedIn profilja alapján a DeMorgan "alternatív valutával" foglalkozik. Wright volt az egyébként, aki tavaly bejelentette: szeretné megalapítani a világ első bitcoinbankját.

A férfi azután vált gyanússá decemberben, hogy a Wired és Gizmodo techlapok oknyomozó cikket közöltek arról, hogy nagy valószínűséggel ő lehet a Nakamoto Szatosi néven emlegetett bitcoinalapító. A férfi házát még decemberben kutatták át. A két lap kiszivárgott e-mailek, dokumentumok és webes archívumok alapján jutott arra a következtetésre, hogy ő az eddigi legvalószínűbb gyanúsított.

- írta akkor decemberben a Wired.

Gyanússá vált amiatt is, hogy két cége is van Ausztráliában, a DeMorgan és Panopticrypt Pty.

LinkedIn profilja alapján a DeMorgan "alternatív valutával" foglalkozik.

Wright volt az egyébként, aki bejelentette: szeretné megalapítani a világ első bitcoinbankját.

A bitcoinrejtély

A sajtó fantáziáját már régóta izgatja, hogy ki alkotta meg a kriptopénzt. A legenda csak úgy szól, hogy 2008-ban egy Nakamoto Szatosi néven emlegetett programozó (vagy egy szervezet) megírta a bitcoin algoritmusát, majd azt 2009-ben közzétette nyílt forráskódú programként. Az eddigi nyomozások mind zátonyra futottak, a többi gyanúsítottal rendre melléfogtak. Nem először adja ki magát valaki Szatosinak.

Többek szerint nem egy személyhez, hanem egy csoporthoz köthető a valuta.

A bitcoin csak virtuálisan létezik, egy P2P alapú, anonim virtuális fizetőeszközről van szó, amely minden államtól és pénzintézettől független. A bankárok feladatát a bitcoint használók számítógépén futó bonyolult programok végzik.