Besokallt a PayPal a kickstarteres csalóktól

paypal
A közösségi finanszírozás sok kellemetlen percet okozott a PayPalnek
Vágólapra másolva!
Kivonja a közösségi finanszírozós platformokat vásárlóvédelmi programja alól a PayPal. Az elmúlt hónapokban többször is megesett, hogy egy meg nem valósult projekt miatt az elégedetlen vásárlók a PayPaltől követelték a pénzt.
Vágólapra másolva!

A PayPal június 25-től nem biztosít vásárlásvédelmet azoknak, akik közösségi finanszírozós platformon adakoznak. Így a legnépszerűbbnek számító Kickstarteren, és az IndieGogón támogatóknak sem. Emellett a kormányzati hivataloknak történő utalást és fizetést, és a szerencsejátékokkal kapcsolatos tranzakciókat is érinti a változás.

A Purchase Protection (vásárlásvédelem) a PayPal vásárlóvédelmi programja, ami arról gondoskodik, hogy a rendszer szigorúbban ellenőrzi az eladókat, forgalmazókat.

A közösségi finanszírozás sok kellemetlen percet okozott a PayPalnek Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

A közösségi finanszírozás nem egyszer okozott kellemetlenséget a PayPalnak. Az utóbbi hónapokban több vita is felmerült azon okból, hogy bár a kitűzött összeget sikerült összeszedni a projektgazdáknak, az ügyfeleknek nem sikerült időben szállítani a terméket, vagy végül egyáltalán nem valósult meg a projekt.

Ilyenkor a vásárlók rendszerint a PayPalnál reklamáltak, hogy visszakérjék a vásárlás összegét. A PayPal a módosítással így nem vállal tovább kockázatot.

Az eset nem ritka: a Pennysylvaniai Egyetem kutatói által készített felmérés szerint a Kickstarteren indított projektek

kilenc százaléka végül nem valósul meg.

A támogatók 65 százaléka pedig arról számolt be, hogy késve kapták meg a támogatott terméket.

Az utóbbi hónapok egyik legnagyobb botránya a Zano dróné volt, ami ugyan Európa legsikeresebb közösségi finanszírozási kampánya lett az összegyűjtött 3,4 millió dollárral, csak 600 darabot szállítottak le a tizenötezer megrendelésből. A drónt készítő Torquing Group végül az önkéntes felszámolás mellett döntött.