A szemfüles techrajongóknak feltűnt, hogy Vasember az Amerikai Kapitány: Polgárháború című filmben egy olyan olcsó okostelefont használt, ami csak Kínában kapható. Korábban a Samsung és az LG készülékei voltak középpontban, ha mobilról volt szó. 

Tony Stark, másnéven Vasember a Marvel-filmek technológiai fenegyereke, aki látványos high-tech kütyükkel veszi fel a harcot a rosszarcúak ellen. A techrajongóknak azonban nemrég feltűnhetett, hogy Tony az Amerika Kapitány: Polgárháború-ban ezúttal egy olyan olcsó okostelefont használ, ami kizárólag csak Kínában kapható.

A Geek portál szerint ennek oka az lehet, hogy a kínai közönség imádja a Marvel-filmeket, és a Marvel szereti az eszközöket célzottan kiválasztani, hogy a nagy piacok kedvére tegyen. 

A Vivo márka egy nagyobb vállalat, a BBK Electronics tulajdonosa. A BBK-nak három mobilmárkája van: az Oppo, Vivo és a OnePlus. Az Oppo felső kategóriát, míg a Vivo az alsó kategóriát célozza meg. Az Oppo és a OnePlus kapható Amerikában is, míg a Vivo nem. 

Ezek az újnak számító kínai márkák sikeresen ostromolják az okostelefonok piacát. Az IDC idei friss adatai szerint 2016 első naptári negyedévében a top öt gyártó listája meglepően átrendeződött. Az Apple-Samsung páros trónol az első két helyen, harmadik a kínai Huawei, negyedik és ötödik helyre pedig bekúszott az Oppo és a Vivo. 

Amerika nem engedte volna

A Geek rávilágít arra, hogy Tony valójában nem is használhatta volna a Vivo telefont a filmben, mivel az amerikai kormány sosem engedte volna neki és Amerika Kapitánynak, hogy kínai gyártó készülékén keresztül kommunikáljanak. Főleg a ZTE és Huawei telefonokat övező viták után, amely készülékekben rengeteg hátsó ajtó van biztosítva a kínai kormány számára, hogy kémkedjenek a felhasználók után. 

„Míg a legtöbb telefont ugyan Kínában gyártják, az amerikai kormány azokat a telefonokat részesíti előnyben, amelyek székhelye szövetséges országban van, de leginkább az Államokban. A BlackBerry például Kanadában, a Samsung Dél-Koreában székel”– válaszolt a Geek kérdéseire Sascha Segan, a PC Magazine újságáírója. 

AZ LG-vel is közösködtek

A Vasember 2-ben egy átlátszó, vékony okostelefont villantott Tony, ami egyben volt projektor, távirányító és sok más. Ezt ugyan a film kellékese, Russell Bobbit készítette 3D-nyomtatóval, a filmet szponzoráló LG logója is rákerült. 

A modell annyira törékeny volt, hogy a forgatás alatt 79 másolatot kellett készíteni belőle, de ténylegesen nem volt köze az LG-hez. 

LG Mobile VX9400Forrás: AFP/Robyn Beck

Az első Vasember-filmben viszont egy valódi LG készüléket is használtak, a VX9400-et. Akkor szintén a dél-koreai gyártóval kötött partnerséget a cég. Az volt a szezon legjobb telefonja, így elég menőnek találtuk ahhoz, hogy használjuk a filmben”  – mondta Russell Bobbit, a film kellékese. 

A Vasember 3-ban már a kínai Alcatel One Touch Idolját tartotta kezében a milliárdos vasfenegyerek.

A Samsung szabadalmaztatott is 

A Bosszúállók: Ultron Kora címe filmben Tony egy egyedi telefont kapott a Samsungtól. Az ultravékony, átlátszó mobilt a Galaxy Note Edge inspirálta. A készülék maga természetesen nem működik, egy egyszerű üvegpanelnek tűnik valamilyen dokkolóállomással az alján. Holografikus kezelőfelülete és ujjlenyomat-olvasója is volt, hogy Tony adataihoz ne jusson hozzá senki más. 

A koreai gyártó végül szabadalmi kérvényt is benyújtott a telefonról, 

hogy az ötletet ne lophassa el más gyártó. A filmben számos más, a Samsung által készített kütyü felbukkant, például a bosszúállókon látható okosórák és Bluetooth-headsetek.

A Samsung tavaly májusban egy limitált, vasemberes Galaxy S6 Edge készüléket is kiadott, ami arany-vörös festést kapott. A készülék csak Koreában, Kínában és Hongkongban volt kapható.