Magyar robottal is lehet beszélgetni a Facebookon

chatpeti
Munkakereséshez is hasznos lehet egy bot
Vágólapra másolva!
A Facebook még épp csak bejelentette a messengeres botok érkezését, egy magyar termékfejlesztő már el is készítette a maga mására a chatbotját. PeterBot valójában egy beszélgető önéletrajz, amin keresztül megismerhetjük alkotóját. Bár magyar fejlesztés, angolul lehet vele beszélgetni. 
Vágólapra másolva!

A Messenger egyik legjelentősebb újításával rukkolt elő a Facebook áprilisi fejlesztői konferenciáján: bejelentette a Messengerbe épülő botokat. Botot bármilyen cég és fejlesztő készíthet, hogy azon keresztül kommunikáljon ügyfeleivel, és különféle automatizált feladatokat végezzen.

A felhasználó egyszerűen felüti a Messengert, az alkalmazás pedig egy egyszerű,

szóban vagy írásban kiadott parancs alapján automatikusan rendel számára ételt,

posztol a nevében egy fényképet az Instagramra, vagy átutal egy összeget egy netbankszolgáltatáson keresztül. És vannak olyan botok is, amelyekkel egyszerűen csak egy érdekeset lehet beszélgetni.

Beszélgető önéletrajz is lehet

Egy magyar fejlesztő fantáziáját rögtön megmozgatta a botokban rejlő lehetőség. Jávorkai Péter termékfejlesztő és felhasználói élménytervező egy olyan chatbotot készített a Messengerhez, ami

a vele kapcsolatos szakmai kérdésekre válaszol a felhasználónak.

A PeterBot névre keresztelt program valójában egy beszélgető önéletrajz, amelyen keresztül megtudhatjuk, hogy Péter milyen képzéseket végzett el, hol dolgozott, és mivel szereti eltölteni a szabadidejét – mindezt egy messengeres chatablakon keresztül, amit bárki kipróbálhat.

PeterBot szórakoztatóan mesél Péterről Forrás: Origo

PeterBot egy egyszerű "Hello" után azonnal készséges partnerré válik, mi pedig több opció közül is választhatunk, hogy miről meséljen nekünk bővebben.

A boton keresztül egyben könnyedén elérhetjük Péter LinkedIn-profilját és portfólióját is, de akár véletlenszerű tényeket is megtudhatunk róla, például hogy szereti a chipset.

Több mint egy pizza

„A PeterBot ötlete onnan jött, hogy már régebb óta foglalkoztam érdeklődés szintjén mesterséges intelligenciával, de igazán nehéz volt még megtalálni a helyét a mindennapokban” – mesélte Péter az Origónak.

„Azon kezdtem el gondolkodni, hogy én hogyan tudom a legjobban kihasználni a munkám során ezt a lehetőséget,

Munkakereséshez is hasznos lehet egy bot Forrás: Jávorkai Péter

Péter is nagy lehetőségeket lát a botokban.

Szerinte ezek a jelenlegi telefonos, webes alkalmazások alternatívái,

a botoknak öszönhetően a jövőben a mobilappok száma csökkenni fog, egy-egy feladathoz nem kell majd külön appokat megnyitogatni.

PeterBot fejlesztése csak pár napot vett igénybe, ehhez már létező modulokat (ChatFuel), valamint a GitHubon talált kódokat használta fel.

Könnyen befogadhatja a munkaerőpiac

A Messenger másik nagy előnye, hogy a beszélgetéseket visszanézheti az ember. A botok segítségével később

újabb üzenetet, frissítést is lehet küldeni annak,

aki egyszer már beszélgetett vele.

A cégek is ilyen módon fognak a felhasználóknak ajánlatokat, újdonságokat küldeni Messengeren keresztül, ez pedig Péter számára egy eszköz arra, hogy ismét felhívhassa magára potenciális munkaadója figyelmét.

Elmondása szerint eddig nagyon jó visszajelzéseket kapott, és bízik abban, hogy a munkaerőpiac gyorsan be tudja majd fogadni az újszerű megoldást.

„Azért tartom előnyösnek ezt a megoldást a hagyományos CV-küldéssel szemben, mert egyrészt sokkal látványosabb, másrészt pedig az újszerűsége mellett

Messengeren a magyarok

A magyar fejlesztők már korábban is vittek rendkívüli ötleteket a Messenger platformjára. A ClipDis nevű magyar startupcég appját maga a Facebook is annyira érdekesnek találta, hogy bemutatta a tavalyi San Franciscó-i fejlesztői konferenciáján.

ClipDis Forrás: ClipDis

A budapesti vállalkozás appjával pillanatok alatt lehet olyan frappáns videoüzeneteket összerakni, amelyek szavait internetes mémek vagy filmek jól ismert szereplői mondják ki. Elég begépelni a kívánt mondatot, a ClipDis pár másodperc alatt elkészíti a videót belőle.