Az internet emelheti ki a világot a szegénységből

tüntetés az internetadó ellen
Vágólapra másolva!
Ugyan számunkra a mindennapok részét képezi az internet, meglepően sok embernek nincs még hozzáférése. Jelenleg a világ 56 százaléka offline, azaz 4,1 milliárd embernek nincs netelérése. Pedig az internet terjedése félmilliárd embert emelhetne ki a szegénységből, és több milliárd dollárral növelhetné meg a globális gazdasági teljesítményt. Ma van az internet világnapja.
Vágólapra másolva!

Az internet terjedése átalakította azt, miként kommunikálnak az emberek, és szólítanak meg tömegeket - legyen szó magánszemélyekről, vállalatokról, kormányokról. Új és értékes munkakörök jöttek létre, ami hatással van az országok GDP-jére is.

Ugyanakkor nem mindenhol részesülhetnek ezen előnyökből az emberek. Az elmaradt területeken olyan korlátokkal kell számolni, mint az infrastruktúra visszamaradottsága, a magas árak, vagy az írástudatlanság.

A fejlődő országokba is el kell juttatni a netet - a Google ballonokkal oldaná meg Forrás: Project Loon

Az új internetelőfizetők számának növekedése az elmúlt években rendkívül lelassult: 2013 óta a növekedés mértéke egyszámjegyű.

Világszerte 4,1 milliárd embernek nincs internethozzáférése,

és így nem kapcsolódik be a globális, modern gazdaságba.

Holott a részvételük több mint 6 ezer milliárd dollár többletet jelentene, emellett életszínvonaluk is javulna. A világ népességének hét százalékát, azaz félmilliárd embert emelhetne ki a szegénységből az internet terjedése - olvasható a Strategy& cég új tanulmányában, amely a Facebook számára készült.

A ma, és a holnap internete Forrás: Strategy&

Az internethasználat globális kiterjesztése azt jelentené, hogy

minden fejlett országbeli internethasználóra öt fejlődő országbeli internethasználó

jutna. Ez az arány jelenleg kettő az egyhez.

A Connecting the World című tanulmány több előnyét is említi a nethasználat globális terjedésének, a fejlődő országokban a következő öt évben:

  • társadalmi és gazdasági felemelkedést jelentene több mint 4 milliárd embernek;
  • 6,7 billió dollárral növelné a globális gazdasági teljesítményt;
  • 400 milliárd dolláros növekedési lehetőség a távközlési szolgáltatóknak;
  • 200 milliárd dolláros lehetőség a tartalomszolgáltatóknak.

Lassan haladunk előre

Az előrehaladás üteme azonban lassú,

a megfelelő lefedettség elérése ugyanis költséges.

A meglévő infrastruktúra sebessége és kapacitása korlátozott, és adott esetben teljesen új infrastruktúrát kell létrehozni.

A tanulmány szerint olyan módon lehetne orvosolni a helyzetet, ha a jelenlegi 2G helyett 3G, 4G (LTE) hálózatokat építenének ki. Ennek köszönhetően

a fejlődő piacokon az adatforgalmazás árából 60-70 százalékot lehetne megtakarítani,

így még több ember engedhetné meg magának a netet. Ezzel több mint kétmilliárd ember jutna nethozzáféréshez.

Még a 2G-s hálózat dominál Forrás: Strategy&

Ezt kéne lakossági szolgáltatásokkal támogatni:

  • A helyi nagy sebességű hálózatokon keresztül történő tartalomszolgáltatás további 300 millió ember számára jelentene megfizethető alternatívát.
  • Az offline tartalomterjesztés – ideértve az országos és regionális adatcserét – újabb 170 millió ember számára javítaná a hozzáférést és a megfizethetőséget.
  • A kormányzat által biztosított, oktatásra, szociális szolgáltatásokra vagy üzleti lehetőségekre fókuszáló tartalmak további 200 millió embert ösztönöznének a világhálóhoz való kapcsolódásra.
  • A támogatott előfizetői hozzáférés (pl. tanulási központok) világszerte újabb 500 millió internethasználót eredményezne.

"Ahhoz, hogy a fejlődő országok lakossága is teljes mértékben részesülhessen a modern technológia előnyeiből,

Meg kell ismertetnünk az emberekkel azokat a nyomós okokat, amelyekért érdemes a világhálóra csatlakozni, továbbá támogatni kell őket az internet felfedezésében"- mondta Bahjat El-Darwiche, a Strategy& tanulmányának társszerzője, a PwC US szakértője.

"Új piaci módszereket kell találnunk a kapcsolódás, a tartalmak és a lakossági szolgáltatások terén, mivel

- mondta Andrew Bocking, a Facebook Internet.org kampányának vezetője.