Jobban halljuk majd a másikat 4G-s telefonon

2016.05.17. 16:17

A 4G-n végzett telefonhívás gyorsabb, jobb a hangminőség, és a mobilok akkumulátorát is kíméli. Az első hívást elindították, a cél, az országos elérés.

A Magyar Telekom élesben tesztelte, hogy miként működik egy teljes egészében 4G alapon bonyolított telefonhívás. Az első teszthívást Christopher Mattheisen indította el a Távközlés Világnapján tartott sajtóeseményen.

A VoLTE (Voice-over-LTE) technológiának köszönhetően a hívások nem csak gyorsabban jönnek létre, de HD minőségben lehet rajta keresztül beszélgetni. Lényege, hogy a hangot kisebb adatcsomagként továbbítja LTE hálózaton.

Élesben tesztelték az új technológiátForrás: Telekom

A 4G-n végzett hanghívás egyik előnye, hogy a hívó és a hívott fél gyorsabban kapcsolódik össze, a kicsöngés előtti idő lerövidül. Jelenleg a 4G-s adathasználatra képes telefonok egy hívás indításakor a közelben elérhető 2G, vagy 3G hálózatra váltanak, ami növeli a hívás felépülésének idejét. A 4G hanghívások viszont megmaradnak majd a 4G hálózaton.

Az így indított hívások a telefonok akkumulátorát is kevésbé terhelik, mint hagyományos telefonálás esetén. 

A megoldás tesztelésével a Magyar Telekom szakemberei azon dolgoznak, hogy a VoLTE minél hamarabb elérhetővé váljon az egész országban mindenkinek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK