A Google mindent beleadott új szolgáltatásába

2016.05.18. 11:58

A csoportos csevegést, a linkek, képek megosztását könnyíti meg a Google Terek. Ezeket telefonon rögtön az appon belül meg is nézhetjük, mivel a keresőóriás beleépítette saját keresőjét, böngészőjét is.

Megjelent a Google új közösségi szolgáltatása, a Spaces (Terek). Az app célja, hogy könnyebbé tegye kisebb csoportok számára a bizonyos témák köré épülő beszélgetéseket, és a tartalmak megosztását.

A megosztás, ötletelés mobiltelefonon körülményes folyamat. Jobbb megoldás híján ki kell másolnunk a megosztani kívánt tartalom linkjét, és egy másik appra, mondjuk valamilyen csevegőre váltva azt be kell illesztenünk, hogy elküldhessük a másik félnek.

A csoportos beszélgetések általában nem maradnak meg a kiinduló témánál sem, sokszor végtelen hosszúságú sort kell visszagörgetni, hogy valami fontosat megtaláljunk.

Weben is elérhető, de mobilon a leghasznosabbForrás: Google

Terek, nem csetablakok

A Google Terek nem olyan, mint a hagyományos csevegők (Messenger, Hangouts, WhatsApp). Egy bizonyos téma köré lehet felépíteni a beszélgetést, könnyebb közösen leszervezni vele a nyaralást, egy könyvesklubot, vagy egyetemi, munkahelyi csoportban értekezni. 

A Spacesben úgynevezett tereket, szobákat (innen a spaces kifejezés) lehet létrehozni. Ha létrehoztunk egy ilyen teret, utána a barátokat emaillel, linkkel lehet lehet meghívni résztvevőnek, de Facebookon is küldhetünk felkérést.

A tereket személyre lehet szabni háttérszínnel, borítóképpel, hogy  megkülönböztethetők legyenek egymástól. Később tetszés szerint át lehet azokat nevezni is.

Borítóképpel és színnel is megkülönböztethetők a különböző TerekForrás: Origo

Háromféle tartalmat oszthatunk meg a többiekkel: linkeket (beleértve YouTube-videókat, gifeket), képeket és szöveget. Képet a Google Fotók albumainkból is választhatunk, vagy újat tölthetünk fel. A megosztott tartalmak fogyasztását megkönnyíti mobilon, hogy azokat appon belül rögtön meg lehet nézni.

A Google ugyanis beépítette más olyan szolgáltatásait, mint a Chrome böngésző, a YouTube, vagy a Google kereső. 

A közzétett képekhez, linkekhez lehet kommentelni is, és azokhoz kapcsolódó kisebb beszélgetéseket indítani, így átláthatóbb a bizonyos tartalmakhoz fűződő csevegés. A beszélgetések és megosztott linkek közt keresni is könnyű, ebben segít a Google kereső algoritmusa.

Kommentelni is lehet a megosztott képekhez, linkekhez, szövegekhezForrás: Origo

Elég csak kulcsszavakat beírnunk, átfésüli a szövegeket, videókat, de még a képek tartalmát is felismeri. Így ha annyit írunk be, hogy "flower", akkor az olyan képeket is megtalálja, amelyeken virágok vannak. 

Az appot a Google május 18-án kezdődő kétnapos fejlesztői konferenciáján részletesebben is bemutatják. A Spaces elérhető webes felületen, valamint androidos és iOS-es telefonokra tölthető le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK