117 millió LinkedIn-felhasználó adatait lopták el

2016.05.19. 12:56

Sokkal több adat szivárgott ki 2012-ben a LinkedIn feltörésekor, mint eddig becsülték. Egy hacker akkor jutott hozzá 117 millió felhasználó adataihoz, amelyeket most a feketepiacon árul több mint félmillió forintért.

117 millió LinkedIn-felhasználó e-mail címét és jelszavát árulja egy hacker. A Peace nevű kiberbűnöző a Motherboard portálnak árulta el, hogy az adatokat még a 2012-es nagy adatszivárgáskor lopta. Akkor csak 6,5 millióra becsülték a lopott jelszavak számát, a helyzet azonban a becsültnél jóval súlyosabb.

A Linkedin a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózataForrás: commons.wikimedia.org

Peace egy illegális áruházon, a The Real Dealen keresztül árulja az információkat öt bitcoinért (körülbelül 637 ezer forint). A kiszivárgott adatokkal foglalkozó LeakedSource szerint 167 millió LinkedIn-fiók adatát sikerült összegyűjtenie a hackernek. Ebből 117 millió tartalmazza az e-mail címhez tartozó jelszót is, ami ugyan titkosított, de könnyen visszafejthető.

A LinkedIn blogposztban ismerte el a helyzet súlyosságát, és hívta fel a figyelmet arra, hogy a felhasználók engedélyezzék a kétlépcsős azonosítást. A cég egyben megkezdte a 2012-nél régebbi jelszavak érvénytelenítését, amiről értesítést küld az érintetteknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK