A Google nagy dobása is egy virtuális asszisztens

google home
Az Amazon Echo konkurense lesz a Google Home
Vágólapra másolva!
Tizedszerre rendezték meg a Google éves fejlesztői konferenciáját, az I/O-t. A kétnapos rendezvény nyitóbeszédén két nagy trend kapott fontos szerepet: virtuális asszisztens, és a virtuális valóság.
Vágólapra másolva!

Mint ahogyan már korábban sejteni lehetett, a Google is bemutatta saját virtuális asszisztensét. Az egyszerűen Google Assistant névre keresztelt, mesterséges intelligenciával felszerelt segéd a botok hangos változata: megérti a természetes nyelvet, lehet vele beszélgetni, emlékszik a korábbi kérdésekre. Emellett olyan feladatokat is végrehajt, mint például vásárlás.

Az Amazon Echo konkurense lesz a Google Home Forrás: AFP/Glenn Chapman

A cég számos termékbe fogja beleépíteni, többek közt ez fogja megszólaltatni a hangszóróval és mikrofonnal felszerelt Google Home eszközt is, ami az Amazon Echóra hasonlító kütyü lesz. A Google Home-mal a különféle okosotthonos eszközöket lehet vezérelni:

hangutasítással kezelhetők vele a lámpák, fények, termosztát, de zenét is lejátszik.

Őt tölti meg élettel a Google Assistant, belőle szól a válasz, ha kérdezünk valamit. Külsőre talán szemrevalóbb is, mint az Amazon hardvere: LED-ek teszik látványosabbá, és többféle színben lesz kapható. Idén fog megjelenni, de az árát még nem jelentette be a cég.

A Messengernek üzen hadat az Allo Forrás: Google Developers

Egy "okos csevegőappról", az Allóról is lehullt a lepel. A lépés várható volt, mivel a Google jól lemaradt ezen a területen a konkurensekhez képest. Lehet vele üzeneteket méretezni, ezzel érzékeltethető a suttogás vagy kiabálás.

Rajzolhatunk a csetablakban küldött képekre, vagy titkosíthatjuk az éppen folyó beszélgetést. Érdekes újdonság a Smart Reply funkció, ami

automatikusan válaszol üzenetekre.

Ebbe a szolgáltatásba is beépül az új asszisztens, akitől segítséget lehet kérni. A Messenger példájára már készülnek hozzá a cég saját botjai is, amellyekkel időpontot lehet foglalni étterembe, vagy vásárolni bizonyos dolgokat. Allo Androidra és iOS-re is megjelenik nyáron. Testvéralkalmazása lesz a Duo, ami a videótelefonálásban tölti be ezt a szerepet.

Van VR, nincs VR

A korábbi hírekkel ellenben ugyan VR-sisakot nem láthattunk, de a cég bejelentette saját mobilos VR-platformját, a Daydreamet. A cég egyelőre egy referenciadizájnt mutatott a VR-headsethez kontrollerhez, okostelefonhoz.

Több gyártó is fog gyártani Daydream-támogatással eszközt, köztük a Samsung, Huawei, Alcatel. A platform mélyen lesz integrálva az Android N-be.

Három összetevőből áll az új VR-platform Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

Az elhanyagolt Android Wear is terítékre került, 2.0-ás verziót kap. A legnagyobb újdonság, hogy okostelefontól függetlenül is tud működni, így nem kell mindig cipelni külső eszközt a használatához, elegendő magának a telefonnak kapcsolódni wifire.

Számos más apróság is érkezik: a Google Fit magától felismeri, hogy mit sportol viselője, érzékeli a kézírást, és szintén lehet vele használni az automatikus válaszokat küldő Smart Reply-t.

Izgalmasnak ígérkezik az Instant Apps funkció is, aminek köszönhetően úgy lehet kipróbálni majd appokat a Google Play Áruházban, hogy azokat nem telepítjük fel.