Snowden veszélyesnek tartja a Google új csevegőjét

Edward Snowden
Former US intelligence contractor and whistle blower Edward Snowden is pictured speaking on the phone within an interview with Swedish daily newspaper Dagens Nyheter, in Moscow on October 21, 2015. AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN == SWEDEN OUT , NORWAY OUT , DENMARK OUT == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN " == / AFP / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN
Vágólapra másolva!
Az amerikai kémbotrány kirobbantója szerint nem biztonságos a Google Allo használata, mivel az nem titkosítja megfelelően a felhasználók üzeneteit. Az app nyáron jelenik meg, a Messenger és a WhatsApp konkurenciájának szánja a keresőóriás.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden is csatlakozott azok sorához, akik a Google pár napja bejelentett csevegőjét, az Allót kritizálják. A magánszféráért küzdő aktivisták szerint ugyanis a szolgáltatásnak alapból kéne használnia végponttól végpontig terjedő titkosítást.

Snowden Twitteren adott hangot véleményének, amelyben veszélyesnek nevezi az appot, és nem ajánlja követőinek, hogy azt használják.

A végponttól végpontig terjedő titkosításnak köszönhetően senki nem tud belenézni a felhasználó üzeneteibe, még maga a szolgáltatás sem. Az Allo nem nélkülözi teljesen a titkosítást, ám ahhoz át kell váltani inkognitó módra.

Snowden a Signalban hisz Forrás: AFP/Lotta Hardelin

Az Allo egyik különlegessége Smart Reply funkció lesz, ami automatikusan válaszol üzenetekre, korábbi levélváltások alapján. Ennek használatához azonban

ki kell kapcsolni az inkognitó módot

– így nincs is rá lehetőség, hogy az titkosítva közlekedjen.

Hogyan működik az end-to-end titkosítás?

A végponttól végpontig terjedő (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a felhasználóknak két kulcs kell az üzenetváltáshoz, egy privát és egy publikus. Üzenet küldésekor a küldő elkéri a címzett nyilvános kulcsát a szolgáltatás szerverétől, ezt használva küldi el az üzenetet. Hogy a címzett azt el tudja olvasni, kell neki egy privát kulcs, ami csak és kizárólag az ő telefonján található. Ezzel tudja visszafejteni az üzenetet.

A Google Allót pár napja jelentette be a cég éves fejlesztői konferenciáján, a WhatsApp és a Messenger konkurenciájának szánva. A csevegőbe beépítettek egy virtuális asszisztenst is, aki hangvezérléssel hajt végre utasításokat, a platformra lesznek botok is. Az Allo Androidra és iOS-re is megjelenik nyáron.

Snowden maga a Signal nevű csevegőappot ajánlja, amit maga is napi rendszerességgel használ. Christopher Soghoian, neves amerikai technológiai szakértő szerint amikor valaki letölti a Signalt, „az FBI vezére, Jim Comey sírni kezd”.