Az amerikai kémbotrány kirobbantója szerint nem biztonságos a Google Allo használata, mivel az nem titkosítja megfelelően a felhasználók üzeneteit. Az app nyáron jelenik meg, a Messenger és a WhatsApp konkurenciájának szánja a keresőóriás.

Edward Snowden is csatlakozott azok sorához, akik a Google pár napja bejelentett csevegőjét, az Allót kritizálják. A magánszféráért küzdő aktivisták szerint ugyanis a szolgáltatásnak alapból kéne használnia végponttól végpontig terjedő titkosítást.

Snowden Twitteren adott hangot véleményének, amelyben veszélyesnek nevezi az appot, és nem ajánlja követőinek, hogy azt használják.

A végponttól végpontig terjedő titkosításnak köszönhetően senki nem tud belenézni a felhasználó üzeneteibe, még maga a szolgáltatás sem. Az Allo nem nélkülözi teljesen a titkosítást, ám ahhoz át kell váltani inkognitó módra. 

Snowden a Signalban hiszForrás: AFP/Lotta Hardelin

Az Allo egyik különlegessége Smart Reply funkció lesz, ami automatikusan válaszol üzenetekre, korábbi levélváltások alapján. Ennek használatához azonban ki kell kapcsolni az inkognitó módot – így nincs is rá lehetőség, hogy az titkosítva közlekedjen.

Hogyan működik az end-to-end titkosítás?
A végponttól végpontig terjedő (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a felhasználóknak két kulcs kell az üzenetváltáshoz, egy privát és egy publikus. Üzenet küldésekor a küldő elkéri a címzett nyilvános kulcsát a szolgáltatás szerverétől, ezt használva küldi el az üzenetet. Hogy a címzett azt el tudja olvasni, kell neki egy privát kulcs, ami csak és kizárólag az ő telefonján található. Ezzel tudja visszafejteni az üzenetet.

A Google Allót pár napja jelentette be a cég éves fejlesztői konferenciáján, a WhatsApp és a Messenger konkurenciájának szánva. A csevegőbe beépítettek egy virtuális asszisztenst is, aki hangvezérléssel hajt végre utasításokat, a platformra lesznek botok is. Az Allo Androidra és iOS-re is megjelenik nyáron.

Snowden maga a Signal nevű csevegőappot ajánlja, amit maga is napi rendszerességgel használ. Christopher Soghoian, neves amerikai technológiai szakértő szerint amikor valaki letölti a Signalt, „az FBI vezére, Jim Comey sírni kezd”.