Június végén léphet életbe az Uber blokkolását lehetővé tevő törvény. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Uber honlapját képes blokkolni, de az applikáció letiltásához szükséges technikai feltételek csak 2016 végére lehetnek meg.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Uber honlapjának blokkolására már most is képes, de a fuvarokat lebonyolító mobiltelefonos alkalmazás letiltásának technikai feltételeit várhatóan csak 2016 végére teremti meg – közölte az MNO.hu-val a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Július elejére élhet a törvény

Az Uber korlátozását lehetővé tevő törvényjavaslat általános vitája már lezajlott a parlamentben,az NFM szerint a szokásos parlamenti menetrendben a részletes vita következik az erre kijelölt gazdasági bizottságban. Hozzátették, a zárószavazás június első hetében várható, az új előírások a kihirdetést követő 31. napon lépnek majd hatályba.

Az NMHH-nál egyelőre nincsenek meg a technikai feltételek az Uber appjának letiltásáhozForrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Költséges és könnyen kijátszható

Egy vezető beosztásban dolgozó szakember az MNO.hu-nak azt mondta, hogy bár kivitelezhető a hatósági tiltás, a feltörekvő üzleti technológiák és modellek ilyen típusú korlátozása kontraproduktív és nem jövőbemutató. Hozzátette, általánosságban véve az internetes alkalmazások korlátozásai meglehetősen bonyolultak, költségesek, és viszonylag könnyen kijátszhatók.

Azt is elmondta, sajnálja, hogy ilyen erőfeszítésekre költ a kormányzat ahelyett, hogy megfelelő szabályozás kialakításával az élére állna az újításoknak.