A Microsoft cenzúrázni fogja a terrorizmushoz köthető tartalmakat online szolgáltatásaiban.

A Microsoft is csatlakozik azon techcégek sorához, akik online veszik fel a terrorizmus elleni küzdelmet. A cég bejelentette, hogy minden olyan tartalmat el fog távolítani online szolgáltatásaiban, amelyek terrorista szervezetekhez vagy szélsőséges csoportokhoz köthetők.

Ez érvényes az Xbox Live-ra és az Outlookra is. Minden olyan tartalom tiltottnak számít, ami a terrorszervezeteket támogatja, vagy esetleg maga is radikalizálni próbálja a felhasználókat.

A Binget nem tudják majd cenzúrázniForrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A Bing kereső azonban kivételes esetet képez: a keresőben megjelenő, terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat ugyanis nem távolíthatja el csak úgy a cég, mert azzal elfogult lenne. Ezeket csak akkor távolítják el, ha hatóság kötelezi rá őket. Ugyan nem akarják támogatni a terroristákat, de az információszabadsághoz való jogot is tiszteletben kell tartaniuk, így nem cenzúrázhatnak.

A tiltás egyrészt a felhasználók visszajelzései alapján fog megvalósulni, a cég arra kér mindenkit, hogy jelentsék az ilyen tartalmakat. Másrészt olyan technológiát fognak fejleszteni, ami képes lesz felismerni a tiltott utalásokat a képeken, videókon, hanganyagokon.