Egyre erősebben kötődünk érzelmileg telefonjainkhoz, egy friss felmérés szerint a munkatársaknál és osztálytársaknál is fontosabbak. Sok felhasználó még a barátainál is előrébb helyezi mobilját.

A felhasználók mintegy harmada választaná az okostelefonját barátai helyett – derül ki a Kaspersky Lab kutatásából. A Würzburgi és a Nottinghami Trent Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy mik az igazán fontos dolgok a felhasználók szerint.

A tesztalanyokat arra kérték, hogy rangsorolják a különféle hétköznapi tárgyakat és személyeket. Ehhez egy sakkdiagramon kellett elhelyezniük azokat magukhoz viszonyítva.

Míg a család, a barátok és a házi kedvencek közelebb kerültek a táblán a résztvevőhöz az okostelefonokhoz képest, addig a munkatársakat és osztálytársakat leelőzték a digitális eszközök.

Egyre intimebb a kapcsolatunk az okostelefonunkkalForrás: AFP/Alain Jocard

A válaszadók 37 százaléka ugyanolyan fontosnak, vagy akár fontosabbnak is tartotta az okostelefonját, mint a közeli barátait. Csaknem harmaduk (29 százalék) pedig a szüleihez képest is ugyanolyan fontosnak, vagy fontosabbnak tartotta mobilját. A válaszadók 17 százaléka tartotta a legfontosabbnak az okostelefont, de csak 1 százalékuk vallotta minden másnál meghatározóbbnak saját eszközét.

Mindezek ellenére a személyes biztonságra még mindig nem figyelnek eléggé a felhasználók. A résztvevők 93 százaléka kérésre simán megosztotta PIN-kódját, ezzel pedig hozzáférést biztosított személyes és bizalmas adataihoz.