A mobilt többre tartjuk, mint a barátokat

mobil okostelefon nézi férfi
French Prime Minister Manuel Valls takes pictures with his mobile phone during the annual Bastille Day military parade in Paris on July 14, 2015. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Egyre erősebben kötődünk érzelmileg telefonjainkhoz, egy friss felmérés szerint a munkatársaknál és osztálytársaknál is fontosabbak. Sok felhasználó még a barátainál is előrébb helyezi mobilját.
Vágólapra másolva!

A felhasználók mintegy harmada választaná az okostelefonját barátai helyett – derül ki a Kaspersky Lab kutatásából. A Würzburgi és a Nottinghami Trent Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy mik az igazán fontos dolgok a felhasználók szerint.

A tesztalanyokat arra kérték, hogy

rangsorolják a különféle hétköznapi tárgyakat és személyeket.

Ehhez egy sakkdiagramon kellett elhelyezniük azokat magukhoz viszonyítva.

Míg a család, a barátok és a házi kedvencek közelebb kerültek a táblán a résztvevőhöz az okostelefonokhoz képest, addig a munkatársakat és osztálytársakat leelőzték a digitális eszközök.

Egyre intimebb a kapcsolatunk az okostelefonunkkal Forrás: AFP/Alain Jocard

A válaszadók 37 százaléka ugyanolyan fontosnak, vagy akár fontosabbnak is tartotta az okostelefonját, mint a közeli barátait. Csaknem harmaduk (29 százalék) pedig a szüleihez képest is ugyanolyan fontosnak, vagy fontosabbnak tartotta mobilját.

A válaszadók 17 százaléka tartotta a legfontosabbnak az okostelefont,

de csak 1 százalékuk vallotta minden másnál meghatározóbbnak saját eszközét.

Mindezek ellenére a személyes biztonságra még mindig nem figyelnek eléggé a felhasználók. A résztvevők 93 százaléka kérésre simán megosztotta PIN-kódját, ezzel pedig hozzáférést biztosított személyes és bizalmas adataihoz.