Fitneszkütyüvel is beléphetünk a Windowsba

2016.06.02. 10:19

Külsős cégek számára is megadja a Microsoft a lehetőséget arra, hogy viselhető kütyüikkel be lehessen lépni a Windows 10-be. A Windows Hello használatához elég lesz egy ilyen eszköz, hogy azonosítson minket.

Újabb lehetőséggel bővül a Windows Hello szolgáltatás: különféle viselhető eszközökkel, akár az okosóránkkal is bejelentkezhetünk majd a Windows 10-es PC-nkbe.

A Microsoft bejelentette, hogy a külsős fejlesztők számára megnyitja a Windows Hello Companion Device keretrendszerét, azaz bármelyik cég eszköze képes lehet erre, nem csak a cég saját okoskarkötője, a Microsoft Band.

Microsoft BandForrás: Origo

A funkció lényege, ha a felhasználó elég közel ül a számítógépéhez, akkor egy, a géppel összekapcsolt társeszköz (például fitneszkarkötő, vagy okosóra) is azonosíthatja a tulajdonost. Ez számos úton történhet meg, például USB-vel, Bluetoothszal, NFC-vel.

A sima bejelentkezésnél többet is tud nyújtani a megoldás. A Windows Hellón keresztül a kütyü egy vásárlást is jóvá tud majd hagyni a Windows Áruházban, vagy bejelentkezhetünk vele olyan oldalakra, amelyek támogatni fogják a Windows Hellót a Microsoft Edge böngészőn belül. Ez szintén azt a célt szolgálja, hogy a felhasználónak ne kelljen bepötyögnie a jelszavakat bizonyos oldalakon.

Miért fontos ez?

Számos cég azon dolgozik jelenleg, hogy a jelszavaknál és PIN-kódoknál biztoságosabb módszert fejlesszenek ki. A Windows Hello a biometrikus azonosítást tűzte ki célul az ujjlenyomatolvasó és a retinaszkenner által, ám nem minden számítógép van felszerelve az ehhez szükséges technológiával. Ezt lehet megkerülni a társkiegészítős módszerrel, aminek köszönhetően nem kell venni egy teljesen új gépet.

A Microsoft egy olyan frissítést is tesztel már az Authenticator apphoz, amivel a Windows 10-es mobileszközök is képesek lennének feloldani a PC-t.

Hogy mikor fognak működni az első Windows Hellóval kompatibilis, külsős okoskarkötők, még nem pontosította a cég. Nagy valószínűséggel a Windows 10 nyáron érkező szülinapos frissítésével, az Anniversary Update-tel érkeznek további fejlemények.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK