Tetoválás alapján azonosítaná a bűnözőket az FBI

mara gang
A Mara 18 banda tagja 18-as számot visel a fejbőrén
Vágólapra másolva!
Az FBI már dolgozik egy olyan szoftveren, ami tetoválásokat elemezne, és így azonosítana be bandatagokat. A módszer azonban számos kérdést felvet.
Vágólapra másolva!

Egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló szoftveren dolgozik az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), amely tetoválások alapján segítene beazonosítani bűnözőket. Az eszközt már 2014 óta fejlesztik az Amerikai Szabványügyi Intézettel (NIST) együtt.

A módszer lényege az lenne, hogy a szoftver tetoválásaik alapján kötné egy-egy bizonyos bandához a tagokat, mivel azok sok esetben varratnak magukra olyan mintákat, ami a csoporthoz fűződik, arra jellemző.

A Mara 18 bűnszervezet tagjai sokan a fejükre, arcukra tetováltatták a 18-as számot Forrás: AFP/Leonel Cruz

Ugyan hatékonynak tűnhet a megoldás, a jogvédő Electronic Frontier Foundation (EFF) szervezet szerint a tetoválás is a beszéd, véleménynyilvánítás egy formája. Ha az FBI ez alapján azonosítaná, profilozná és csoportosítaná az embereket,

azzal megsértené az USA alkotmányának első kiegészítését,

a sajtó- és szólásszabadságot megállapító First Amendmentet. Véleményüket továbbították a szabványügyi intézetnek.

Nem mindenki ugyanazért viseli

A megoldás számos veszélyt hordoz magában. Az algoritmus egy bizonyos mintát automatikusan a bűnözőkkel kötne össze, mindenféle kontextus nélkül.

Az is lehet, hogy valaki régóta visel bűnözői múltjából egy bandákhoz kötődő szimbólumot,

de azóta tiszta életet él,

vagy egy olyan rég vallott ideológia jelét viseli a bőrén, amit azóta megtagadott.

Mesél a bőr

A fejlesztés más etikai kérdéseket felvet. Eddig 15 ezer képet sikerült a szoftver adatbázisába táplálni olyan emberekről, akiket letartóztattak, ezeket külsős fejlesztőknek adták át további tesztelésre. Az emberek bőrén más olyan adatok is szerepelnek tetoválás formájában, mint

hozzátartozók neve, arcok és születési dátumok.

A fejlesztés következő fázisában legalább még százezer fotót terveznek felhasználni.