900 millióért vett frekvenciát a Vodafone és a Digi

Vodafone
Vágólapra másolva!
A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., valamint a Vodafone Magyarország Zrt. nyerte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 3400-3800 megahertzes (MHz) frekvenciasáv hasznosítására kiírt pályázatát. 
Vágólapra másolva!

A felső sávban a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., az alsó sávban a Vodafone Magyarország Zrt. lett a nyertes az NMHH pályázatán.

Együttesen 896,6 millió forintot ajánlottak,

összesen tíz felhasználói alapblokkra a 3400-3800 MHz-es frekvenciasáv hasznosításáért.

A Vodafone Magyarország Zrt. az alsó (3400-3600 megahertzes) frekvenciasávon 648,6 millió forint értékben vásárolt 60 MHz-nyi sávot.

A Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. pedig a felső (3600-3800 megahertzes) frekvenciasávon vásárolt 20 megahertznyi sávot, 248 millió forint értékben - hirdette ki Karas Monika, az NMHH elnöke kedden.

A Digi és a Vodafone frekvenciái Forrás: NMHH

Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója az eredményhirdetésen kiemelte, hogy az elnyert frekvenciák szabad felhasználásúak, a hatóság nem írja elő, hogy mire kell azokat használniuk a nyerteseknek.

Az viszont kötelező, hogy valóban használatba vegyék.

A nyerteseknek két éven belül ki kell kérniük a rádióengedélyt, illetve négy éven belül használatba is kell venniük a blokkokat.

A frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni a nyertesek.

A DIGI mobilhálózatot épít

A sajtótájékoztatón a DIGI képviseletében Ryszka Sambor ügyvezető igazgató elmondta, hogy "a megszerzett frekvenciák hozzásegítik a DIGI-t ahhoz, hogy még jobb minőségű és nagyobb kapacitású, hang- és adatátviteli szolgáltatás nyújtására alkalmas mobilhálózatot építsen ki".

A DIGI mobilhálózata jelenleg is épül:

míg 2015-ben a fejlesztés előkészületei és a hálózat rádiós tervezése zajlott, idén már a bázisállomások épülnek annak érdekében, hogy a szolgáltatás mielőbb elindulhasson.

Vállalati szolgáltatásban erősít a Vodafone

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a frekvencia tartománynak köszönhetően a Vodafone Magyarországon is megkezdheti a felkészülést a minden eddiginél gyorsabb mobilszolgáltatásokat hozó technológiákra.

Ezzel belátható időn belül megnyílhat az út új, innovatív szolgáltatások bevezetésére, valamint a lakossági és vállalati ügyfelek mainál is rugalmasabb kiszolgálására,

köztük a vállalati vezetékes szolgáltatások erősítésére.