Életeket kockáztat a tömeges lehallgatás

mobiltelefon lehallgatás, egy férfi telefonál
Vágólapra másolva!
Fontos információkat hagyott figyelmen kívül a brit hírszerzés, mert nem tudta hatékonyan elemezni a megfigyeléssel összegyűjtött rengeteg adatot. Egy merényletet megakadályozhattak volna.
Vágólapra másolva!

Életmentő információkat hagyhatott figyelmen kívül a brit belsőelhárítás (MI5) azért, mert a tömeges megfigyeléssel már

annyi adatot halmozott fel, amennyit nem tudott elemezni és hasznosítani.

Ez egy Edward Snowden által 2013-ban megszellőztetett dokumentumból derült ki, amit a napokban publikált a The Intercept magazin. A 2010-es titkos jelentést az MI5 küldte a brit kormánynak, hogy jelentsék a felhasználók internetes aktivitását megfigyelő DIGINT program nehézségeit.

Ebben említik, hogy kapacitás híján nem tudják hatékonyan feldolgozni a már összegyűjtött adatokat,

a titkosszolgálat az évek során túlnőtt önmagán.

Ez pedig azt a kockázatot rejti magában, hogy fontos dolgok felett siklanak el, hiába tudnának megelőzni egy nem kívánt eseményt.

Túlcsordulnak az adatok Forrás: AFP/Téo Lannié

A jelentés után három évvel két iszlám szélsőséges meggyilkolta Lee Rigby brit katonát Londonban. A két elkövető az interneten is vállalta extrém nézeteit, és már a gyilkosság előtt is felfigyeltek rájuk a hírszerző szervek.

Mint kiderült, az MI5 egy

olyan online üzenetváltást is figyelmen kívül hagyott,

amiben a két gyilkos tervezi a katona megölését - holott birtokában voltak az információnak.

Még több adatot akarnak a britek

Az új információ más szemszögbe helyezi a Investigatory Powers Bill törvénytervezetet, amelyet épp tárgyal a brit törvényhozás. Ez még jobban kiterjesztené a hírszerző szervek jogosultságait.

A tervezet egyik pontja, hogy az internetszolgáltatókat arra köteleznék, egy éven keresztül tárolják a felhasználók böngészési előzményeit és valamennyi személyes üzenetét, hogy kérés esetén ez is a hatóságok rendelkezésére álljon. A techóriások pedig

nem értesíthetnék arról a felhasználót, ha a titkosszolgálatok kikérik bizalmas adataikat.

Így ha a törvény hatályba lép, a probléma még sürgetőbbé válik, hiszen a korábbinál is nagyobb adatmennyiséggel kell szembenézniük az ügynökségeknek.