Most a Twitterről lopott jelszavakat árulja az orosz hacker, akinek a LinkedIn, a MySpace és a Tumblr oldalak feltöréséhez is köze van.

Újabb skalpot szerzett az a hacker, aki az elmúlt hetekben olyan nagy közösségi oldalakról lopott adatokat árult, mint a Myspace vagy LinkedIn. Kártevővel gyűjthette össze több mint 32 millió Twitter-felhasználó bejelentkezési adatait, amiket most a dark weben árul 10 bitcoinért, azaz több mint másfél millió forintért.

A kiszivárgásokkal foglalkozó online katalógus, a LeakedSource is hozzájutott az információk másolatához, azt maga a hacker küldte el nekik. Összesen 379 millió fiók volt az adatbázisban, de miután eltávolították a duplikációkat és az inaktív fiókokat, mintegy 32 millió maradt.

A Twitterre is szemet vetettek a hackerekForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az adatok közt emailcímek, felhasználói nevek, jelszavak voltak. Az oldal szerint nem közvetlenül a Twitterről lopták azokat, helyette

kártevőkkel fertőzték meg a felhasználók böngészőit.

A portál tesztelte is az adatbázis hitelességét, 15 felhasználóból 15 erősítette meg, hogy valóban azt a jelszót használja, ami az oldal tudomására jutott.

Az adatokat 2015 körül gyűjthette össze a hacker.

Egyedi, erős jelszó kell

Az elmúlt időszakban szinte minden hétre jutott hír valamilyen nagy hackelésről. Nemrég a Myspace-ről lopták el 360 millió felhasználó adatát, valamint 100 millió LinkedIn jelszó is kiszivárgott, amit még 2012-ben loptak el.

A szivárgások veszélye, hogy a felhasználók más oldalakon is ezeket a jelszavakat használják, így azzal tovább próbálkozhatnak a rosszakarók. Így sikerült feltörni Mark Zuckerberg Pinterestjét, valamint Twitter-fiókját is a héten, amihez a LinkedIn-szivárgáskor kikerült jelszavát használták.

A Twitter szóvivője azt ajánlja, hogy a felhasználók olyan erős, és egyedi jelszót válasszanak, amit más oldalakon nem használnak.