Holland faluban teszteli az 5G-t az EU

2016.06.10. 06:04

A hollandiai Groningen lett az egyetlen olyan falusi övezet Európában, ahol tesztelik a következő generációs hálózatot, az 5G-t. 

Vidéki környezetben tesztelik Hollandiában a szupergyors 5G hálózatot. Észak-Groningen lett az első ilyen falusi, kísérleti övezet Európában, ahol a következő generációs hálózat tesztelése zajlik. Az egyedi uniós kezdeményezést tíz szervezet indította.

A mérföldkőnek számító tesztsorozatot még év vége előtt elindítják Groningen hatalmas kutatóintézetében, a Zernike Campuson, a holland kereskedelmi 5G kiépítését pedig 2020-ra tervezik.

A vidéki területeken is sokat segíthet az 5GForrás: Huawei

Fellendíti a gazdaságot

Azért lesz a tesztkörnyezet helyszíne épp Észak-Groningen, mert egyrészt hatalmas szabad terekkel rendelkezik, másrészt pedig ígya földrengések által gyakran sújtott terület gazdaságát fellendíthetnék. 

Harmadrészt pedig számos jelentős tudományos kutatóintézet található itt.

A nagy sebességű internetkapcsolat kiépítése javítja az ott lakók életminőségét, számos előnnyel bír az üzleti szféra számára. A hálózat stratégiai eszköz lehet a holland és az egész európai mezőgazdasági  és egészségügyi szektornak. Az 5G-s fejlesztések, a szenzorok és drónok lendületet adhatnak ezen ágazatoknak.

Az innovációs kutatás olyan szektorokra összpontosít majd, mint a logisztika, az egészségügy, a környezetvédelem, az energia és a mezőgazdaság. Az önvezető autók és a növénybetegségek monitoringja két fontosabb példa arra, hogy ezeken a területeken hogyan hasznosítható az 5G.

Az egészségügyre is jelentős hatással lesz az 5G, segítségével olyan valós idejű megfigyelő rendszerek fejleszthetőek ki, amelyek lehetővé teszi, hogy az idősek saját otthonukban, önállóan, biztonságban legyenek.  

A projektet kezdeményező tíz szervezet: a groningeni Gazdasági Tanács, illetve a helyi egyetem, a KPN holland telekommunikációs vállalat, és holland állami telekommunikációs ügynökség (Agentschap Telecom), a Vodafone, az Ericsson, a Huawei, a TNO kutatóintézet, a SURF, valamint az alkalmazott tudományokat oktató Hanze Egyetem megállapodást írt alá az 5G gyakorlati alkalmazásait vizsgáló közös kutatásról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK