Tagadja a Google, hogy kivételez Hillary Clintonnal

2016.06.13. 15:59

A Google tagadja a SourceFed azon feltételezését, hogy Hillary Clinton javára manipulálják a keresési eredményeket, ezzel torzítva az elnökjelöltségért folyó harcot.

A SourceFed azért esett neki a Google-nek egy videóban, mert szerintük a techóriás oly módon manipulálja a kereső automatikus ajánlásait, hogy a Hillary Clinton számára kedvezőtlen, negatív összetételeket nem adja ki a listában.

A portál arra figyelt fel, hogy amikor Hillary Clinton neve után a "cri" betűket kezdik gépelni a keresőben, az ajánlások közt olyan pozitív kifejezéseket ajánl fel a szoftver, mint "crime reform"  (büntetőreform), viszont nem található az ajánlati listában a "crimes", azaz bűncselekmény kifejezés, holott a Google statisztikái szerint utóbbira sokkal többen kerestek.

Ha pedig a "Hillary Clinton ind" kifejezést kezdték el begépelni, a kereső rendszerint Indiára vonatkozó ajánlásokat dobott fel, az "indictment" (vád) kifejezést viszont nem. (Ez utóbbi a politikusnő levelezéseivel kapcsolatos botrányra vonatkozik.)

A Google szerint semmi nincs eldugvaForrás: Origo

Ezt a kivételezést nem tapasztalta a portál, amikor a republikánus Donald Trump, vagy demokrata Bernie Sandersre kerestek.

Tagad a Google

A Google szóvivője emailben közölte a Washington Times-szal, hogy algoritmusuk nem kivételez egyik elnökjelölt javára sem. Elmondásuk szerint az Autocomplete számos faktort vesz figyelembe, ezek közül az egyik a keresési kifejezés népszerűsége, valamint hogy milyen keresési előzményei vannak az adott felhasználónak, illetve hogy hol tartózkodik.

A cég egyik vezetője azt is mondta, hogy a feltételezés több okból sem jogos. Ha például a "Hillary indictment" kifejezést írja be a felhasználó, és nem csak a "Hillary ind"-t, akkor a hiányolt ajánlásokat is feldobja a kereső bárminemű cenzúra nélkül.

A SourceFed leszögezte, hogy a feltételezett manipulációt nem illegálisnak, inkább mélyen etikátlannak találják. Hozzátették, hogy ez természetesen nem bizonyíték a Clinton-kampány és a Google együttműködésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK