Tagadja a Google, hogy kivételez Hillary Clintonnal

election Horizontal Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks during in a televised town hall meeting with Senator Bernie Sanders at the Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health in Las Vegas on February 18, 2016.
The town hall disc
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
A Google tagadja a SourceFed azon feltételezését, hogy Hillary Clinton javára manipulálják a keresési eredményeket, ezzel torzítva az elnökjelöltségért folyó harcot.
Vágólapra másolva!

A SourceFed azért esett neki a Google-nek egy videóban, mert szerintük a techóriás oly módon manipulálja a kereső automatikus ajánlásait, hogy a Hillary Clinton számára kedvezőtlen, negatív összetételeket nem adja ki a listában.

A portál arra figyelt fel, hogy amikor Hillary Clinton neve után a "cri" betűket kezdik gépelni a keresőben, az ajánlások közt olyan pozitív kifejezéseket ajánl fel a szoftver, mint "crime reform" (büntetőreform), viszont nem található az ajánlati listában a "crimes", azaz bűncselekmény kifejezés, holott

a Google statisztikái szerint utóbbira sokkal többen kerestek.

Ha pedig a "Hillary Clinton ind" kifejezést kezdték el begépelni, a kereső rendszerint Indiára vonatkozó ajánlásokat dobott fel, az "indictment" (vád) kifejezést viszont nem. (Ez utóbbi a politikusnő levelezéseivel kapcsolatos botrányra vonatkozik.)

A Google szerint semmi nincs eldugva Forrás: Origo

Ezt a kivételezést nem tapasztalta a portál, amikor a republikánus Donald Trump, vagy demokrata Bernie Sandersre kerestek.

Tagad a Google

A Google szóvivője emailben közölte a Washington Times-szal, hogy

algoritmusuk nem kivételez egyik elnökjelölt javára sem.

Elmondásuk szerint az Autocomplete számos faktort vesz figyelembe, ezek közül az egyik a keresési kifejezés népszerűsége, valamint hogy milyen keresési előzményei vannak az adott felhasználónak, illetve hogy hol tartózkodik.

A cég egyik vezetője azt is mondta, hogy a feltételezés több okból sem jogos. Ha például a "Hillary indictment" kifejezést írja be a felhasználó, és nem csak a "Hillary ind"-t, akkor a hiányolt ajánlásokat is feldobja a kereső bárminemű cenzúra nélkül.

A SourceFed leszögezte, hogy a feltételezett manipulációt nem illegálisnak,

inkább mélyen etikátlannak találják.

Hozzátették, hogy ez természetesen nem bizonyíték a Clinton-kampány és a Google együttműködésére.