Az Apple szembemegy a Google-lel és a Facebookkal, és egy újfajta adatgyűjtési módszert fog gyakorolni az ősszel megjelenő iOS 10-zel. Ennek lényege, hogy a felhasználók adatait nem a felhőben használják fel, helyileg futnak le a felhasználók szokásait elemző algoritmusok. Egy kriptográfus professzor szerint ez eddig sosem működött, és előbb-utóbb kompromisszumot kell kötnie a cégnek.

Elismert biztonsági szakember kérdőjelezte meg az Apple újfajta adatgyűjtési megközelítését. A kaliforniai cég fejlesztői konferenciájának első napján jelentette be, hogy az iOS 10-ben az úgynevezett "Differential Privacy" technológiát állítják majd a privátszféra védelmébe úgy, hogy közben a szolgáltatásaik is kellőképpen proaktívak lehessenek.

A cég elmondása szerint senkiről nem fognak profilt készíteni, másféle adatgyűjtő módszerekkel figyelik a felhasználó gyakori szavait, szokásait.  A cég többször is kikötötte előadás közben, hogy nem lesz online analitika, és nem felhőben történik a gépi tanulás.

Craig Federighi, az Apple szofterfejlesztési igazgatója beszélt az új módszerrőlForrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Ilyen alapon működik majd az iOS 10-zel frissített Photos app is, ami a Google Fotókhoz hasonlóan képes lesz felismerni a képeken szereplő arcokat, és csoportosítani azokat különböző szempontok szerint.

Az ehhez használt algoritmusokat azonban helyileg futtatja az eszköz saját processzorán, nem felhőben.

Ez azért szükséges a cég számára, hogy a szolgáltatásaik személyreszabottak legyenek. Kell ahhoz, hogy az automatikus válaszokat kínáló QuickType ajánlásokat tudjon készíteni, és az ajánlott linkek, emojik, szolgáltatások is a felhasználó szokásaihoz igazodjanak.

Kompromisszum nélkül nem fog menni

Matthew Green, a John Hopkins egyetem kriptográfus professzora szkeptikus ezzel kapcsolatban. Szerinte az ugyanezen az elven működő, már létező megoldások esetében muszáj volt kompromisszumot kötni a magánszféra kárára ahhoz, hogy elegendő adatot tudjanak kiszipkázni.

„Nagyon jó elgondolás, de még sosem láttam, hogy valakinek sikerült volna kivitelezni. Ez rendszerint kompromisszumhoz vezet. A pontosság csökken, ha a magánszféra felértékelődik. Még sosem hallottam olyan termékről, ahol ez megfelelően működött volna."

Az Apple konferenciáján a cég oldalán állt viszont Aaron Roth, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, aki "vizionáriusnak" nevezte a technológiát, és megjegyezte, hogy ezzel a megoldással az Apple lehet a magánszféra élharcosa a tech cégek közt.