Megszabadulhat mostantól az iPhone gyári alkalmazásaitól, az Apple ugyanis elérhetővé tette mindet az appboltban, így már lehet törölni is őket.

Ismerős az az érzés, amikor beköltözik egy új okostelefonba, és a gyártó előre telepített, de a felhasználó számára abszolút felesleges appokat szépen mappába rendezi, hogy ne foglalják a helyet, vagy rögtön elrejti őket, mert mást nem lehet csinálni?

Az Apple végre megoldotta ezt a problémát, a gyári alkalmazásokat elérhetővé tette az App Store-ban. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden további nélkül törölni is lehet őket a készülékről.

Elég hosszan nyomni az ikonra, hogy töröljükForrás: MTI/Marjai János

Az iOS 10 egyik újdonsága lesz ez, legalábbis a mobilszoftver most kiadott, fejlesztőknek szánt verziója így működik. Kérdéses, hogy mire ősszel megjelenik az új operációs rendszer, benne marad-e ez a funkció.

A gyári alkalmazások eltávolítása ugyanúgy történik, mint a többi appnál: elég hosszan rányomni az ikonra a kezdőképernyőn, majd az x-re bökni.

A rendszer figyelmeztet majd, hogy az adott gyári alkalmazás törlése milyen következményekkel jár majd: az Apple Watch app eltávolításához előbb le kell választani az órát a készülékről, míg a Mail app törlésével elveszhetnek az e-mailek, ha azokat nem tároljuk szerveren vagy iCloudban is.

A változás a következő gyári appokat érinti: Számológép, Naptár, Iránytű, Kontaktok (a névjegyek a Telefon appban még ott lesznek), Barátok, Home, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Mail, Térképek, Zene, Jegyzetek, Podcastok, Emlékeztetők, Részvények, Tippek, Videók, Hangjegyzetek, Watch, Időjárás, illetve a News egy későbbi frissítéssel lesz eltávolítható.