Donald Trump nézetei miatt nem támogatja tovább az Apple a republikánusokat a 2016-os választásokon.

Az Apple szakít a hagyományokkal, és idén nem támogatja eszközökkel, sem anyagi juttatásokkal az amerikai Republikánus Nemzeti Bizottságot (RNC). Ennek oka, hogy a cég nem ért egyet Donald Trump többek közt nőkről és migránsokról alkotott megosztó nézeteivel.

Két közeli forrásra hivatkozva írta meg a Policito lap, hogy az Apple privátban tudatta a republikánusokkal, miszerint nem adományoznak több eszközt a pártnak, aminek delegátusai várhatóan Donald Trumpot választják meg elnökjelöltnek.

Az Apple homoszexuális vezére, Tim Cook nem kedveli Donald Trump nézeteitForrás: AFP/Justin Sullivan

Trump a techszférát is kritizálja egy ideje, februárban egyenesen az Apple termékeinek bojkottjára buzdította az amerikaiakat, amiért a cupertinóiak a titkosítás mellett álltak ki az FBI-jal folytatott, San Bernardinó-i telefon feltörésének ügyében.

A helyzet pikantériája, hogy Donald Trump mindeközben egy iPhone-t használt.

Nem elhanyagolandó tény, hogy a szilícium-völgyi cégek erősen alapoznak a magasan képzett bevándorlókra és informatikai szakemberekre.

Ráadásul a cég vezére, Tim Cook homoszexuális, és az LMBT-közösség támogatója, miközben Donald Trump  nem támogatja az azonos neműek házasságát.

A Republikánus Párt szóvivője így kommentálta a hírt: „Számos meghatározó techcéggel dolgozunk együtt a továbbiakban, akik szeretnének részesei lenni az amerikai politikai fejlődésnek.”

Kütyük a pártoknak

A cupertinói óriás és számos olyan nagy cég, mint a Facebook, a Google és a Microsoft rendszeresen szolgáltatnak eszközöket és anyagi támogatást a különféle pártok számára a választások ideje alatt.

Az Apple 2008-ban több százezer dollár értékben adott MacBookokat és más eszközöket mindegyik pártnak, 2012-ben is hasonló mértékű adományozást hajtott végre. A Microsoft jellemzően számítógépeket és szoftvereket adományoz a pártoknak, míg a Google a választások hivatalos élő közvetítéséért felel majd.