Megépítették a világ első 1000 magos processzorát

2016.06.21. 10:33

A Kaliforniai Egyetem kutatói olyan mikrochipet készítettek, ami ezer darab különálló, programozható magból áll. A megoldás meglepően energiatakarékos.

A világ legmagasabb órajelű processzorát KiloCore névre keresztelték a kutatók, aminek már a neve is elárulja, hogy ezer magot tartalmaz. A lapka 1,78 billió műveletet kezel másodpercenként, és 621 millió tranzisztor van benne.

Az ezernyi mag mindegyike különálló és önállóan programozható, ezért használaton kívül képesek lekapcsolni. Ennek köszönhetően mindössze 0,7 wattnyi energiát igényel a mikrochip működtetése - ezt azt jelenti, hogy körülbelül egy egyszerű AA-s elem erejével is beéri.

Energiahatékonyan működik a külön kezelhető magoknak köszönhetőenForrás: UC Davis

A gyártást az IBM kivitelezte az egyetem számára egy viszonylag réginek számító, 32 nanométeres eljárással - a mai chipeket már jellemzően 14 nanométeren gyártják.

Valószínűleg nem látjuk tömeggyártásban az egyedi készüléket, azt a kutatók saját használatra készítették. Titkosított adatok visszafejtéséhez, tudományos adatok feldolgozásához és videók kódolásához használják majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK