Tudta-e, hogy egy löncshúsról nevezték el a spameket?

spam ham
Valóban nem tűnik jó ízűnek a Spam löncs
Vágólapra másolva!
Június 23-a a kéretlen levelek, azaz spamek elleni világnap. Ezek az idegesítő üzenetek már jó ideje velünk vannak, a Cisco System januári adatai alapján a világ e-mail forgalmának 86 százalékát teszik ki a spamek, ami 400 milliárd e-mail üzenetet jelent naponta. De tudta-e, hogy először egy löncshúst hívtak így?
Vágólapra másolva!

A SPAM elnevezés eleinte egyáltalán nem kapcsolódott az informatikához, az amerikai Hormel Food konzerv löncshús és fűszeres sonka termékének védjegye volt. Ez az élelmiszer tömeges importcikké vált olcsósága miatt Nagy-Britanniában, elsősorban a szegényebb rétegek körében.

A Monty Python Repülő Cirkusz egyik ikonikus jelenetében is visszaköszön a löncshús,

aminek hírhedten rossz íze volt.

A spam kifejezést egy étterem kínálatával kapcsolatban emlegették, mert valamennyi étel rossz minőségű „spamet”, azaz löncshúst tartalmazott. A jelenetben egymás után többször elhangzik a „Spam, Spam, Spam, Spam …. drága Spam! Csodálatos Spam!” felkiáltás. Így fonódott össze a "spam" kifejezés olyan dologgal,

amit kéretlenül az emberekre erőltetnek.

A legelső spam kiküldésére 1993-ban került sor, amikor egy kísérleti szoftver véletlen szoftverhiba folytán tucatnyi rekurzív üzenetet küldött ki egy hírcsoportba. A kéretlen levél sok, majdnem az összes hírcsoportban megjelent, mint ahogyan a SPAM löncshús is a Monty Python jelenetben szereplő étlapon.

Ma már nem löncs

1993 áprilisáig kellett várni, hogy már ne a húsáruval kapcsolatban használják a kifejezést - olvasható a Sár és Társai Ügyvédi Iroda összeállításában. Ekkor indította útjára az első kereskedelmi célú spamet egy amerikai ügyvéd házaspár.

Azonos zöld kártya hirdetéseket küldtek több ezer hírcsoportnak a Usenet hálózatában, a világ akkori legnagyobb online konferencia rendszerében. A hackerek ezért megpróbálták feltörni a házaspár szerverét,

bosszúból pedig több száz értelmetlen emailt küldtek

viszonzásul levelező szervereiknek – meséli dr. Horváth Katalin e-kereskedelmi ügyvéd.

Mi is a spam manapság?

A spamet a közfelfogásban az elektronikus üzenetküldő rendszerek elleni zaklatással azonosítják, amely során általában nem kívánt, kéretlen üzeneteket küldenek tömegesen. A leggyakoribb formája az e-mail spam, de más média ellen is irányulhat, így például blogok, instant üzenetküldő rendszerek, keresőmotorok, SMS üzenetek, internetes fórumok ellen. Tulajdonképpen átfogó elnevezése a kéretlen kereskedelmi elektronikus anyagoknak.
Valóban nem tűnik jó ízűnek a Spam löncs Forrás: Wikipédia

Jogilag nem mindegy

Ezért a kilencvenes évek végefelé már muszáj volt jogi mederbe terelni a kérdést. A spam tulajdonképpen átfogó elnevezése a kéretlen kereskedelmi elektronikus anyagoknak és a kéretlen tömeges elektronikus tartalmaknak.

A két kategóriában közös, hogy mindegyik rendkívül bosszantó, és törlésük időrabló,

jogi szempontból azonban lehet különbség közöttük.

Míg a kéretlen elektronikus hirdetés lehet jogszerű bizonyos feltételek betartásával, addig az azonos tartalmú elektronikus üzenetek hozzájárulás nélkül tömegesen történő kiküldése általában jogellenes – hívta fel a figyelmet az e-kereskedelmi ügyvéd. Fontos kiemelni azonban, hogy a spam maga csak a kéretlen tartalom küldésének módjára utal.

A kéretlen elektronikus üzenetek, hirdetések küldése nem minden esetben jogsértő, a jogszabályi feltételek betartásával jogszerűen küldhető elektronikus hirdetés is e-mailben, közösségi média fiókba, közösségi média üzenetben vagy akár SMS-ben is.

Ezen feltételek közt van többek közt, hogy előzetes kifejezett hozzájárulást kell szerezni a címzettektől, és be kell jelenteni az adatvédelmi hatósághoz a hírlevélküldést, mint adatkezelést.