Saját mobil operációs rendszert fejleszt a Huawei több forrás szerint is, a gyártó már szeretne elszakadni az Androidtól. A projekthez közel álló emberek szerint azonban még nagyon kezdetleges a projekt. Megnyertek hozzá egy volt Apple-ös tervezőt is.

A világ harmadik legnagyobb mobilgyártója, a Huawei saját mobil operációs rendszert fejleszthet. A kínai gyártó által készített telefonok jelenleg a módosított androidos kezelőfelület, az EMUI-t használják.

A The Information lap forrásai szerint azonban már egy komplett alternatív operációs rendszert fejlesztésén dolgoznak, mivel egyre keserűbb a Google-lel való kapcsolat.

A cég skandináviai csapata készítheti az OS-t, köztük több régi nokiás alkalmazott.

Nem a Huawei az egyetlen androidos telefongyártó, ami újabb alternatívák után néz – a Samsungnak például ott van a saját, Linux-alapú Tizen OS-e (ugyan azt még leginkább IoT-eszközökön használja).

Hogy a Huawei saját rendszeren dolgozik, arról már tavaly felreppentek a pletykák.

Nyugaton nem kedvelik a Huawei-dizájnt

A Huawei EMUI-jára hamarosan ráncfelvarrást is kap, mivel a nyugati okostelefonos tesztelők többen is említették negatívumként annak szegényes tervezését, és amiért túlságosan is másolja az iOS-t. Tavaly októberben a Huawei ezért fel is vette az Apple előző tervezőjét, Abigail Brody-t, hogy felügyelje az androidos kezelőfelület újratervezését, amit szeptemberben mutat be a cég.

A The Information cikke szerint a Huawei ezzel „az a cég, ami olyan akar lenni, mint az Apple, ezért felvett egy Apple dizájnert, hogy a szoftver ne hasonlítson az Apple szoftverére”. 

A szakember ugyan a komplett, saját OS-ről még nem árult el semmit, de annak létezését megerősítette.

Abigail BrodyForrás: Huawei

A The Information értesülései szerint a változások közt lesznek újratervezett ikonok, és egy új „nagyon letisztult és friss” színpaletta. Az EMUI jelenlegi színsémája főleg a kopott és tompa színekre épül, jellemzően szürka és barna árnyalatokra. Ezeket tervezik élénkebb tónusokra cserélni, kékekkel és fehérrel.