Az Egyesült Királyságban számos olyan játékstúdió és kiadó működik, melyek világszerte exportálják játékaikat, és jellemzően a világ legkülönbözőbb országaiból foglalkoztatnak szakembereket. A brexit komoly problémákat görgethet a játékipar elé.

A Eurogamer videojátékos szaklap szerint az unióból való kilépés még bizonytalanabbá teszi majd az amúgyis bizonytalan helyzetű brit játékfejlesztési szektort. Andy Payne, a UK Interactive Entertainment korábbi vezére szerint a brexit miatt nagy hiány lesz a tehetséges fejlesztőkben. Ezért a brit cégek valószínűleg saját tehetségek kinevelését fogják kezdeményezni, ám sokkal kedveltebbek a külföldi, tanult-tapasztalt szakemberek.

Az Egyesült Királyságban számos nagy játékstúdiónak van irodája, például a Microsoftnak, a Sony-nak, a Ubisoftnak. Ezeknek a multinacionális cégeknek vélhetően csökkenteniük kell beruházásaikat a bizonytalanság miatt.

Drágább lehet a konzol

A játékok és hardverek árai a helyi árfolyamtól függően változnak, így a font drámai változásai befolyásolják majd a játékok árát is - állítja Harding-Rolls, az IHS Technology igazgatója.

Szerinte sokkal inkább lesz hatással a kilépés a hardverek, mint a szoftverek árára. Ez azt jelentheti, hogy például a Sony PlayStation Neo, vagy a Microsoft Project Studio konzolja sokkal drágább lehet, mint ha uniós tag marad az Egyesült Királyság.

A fejlesztők is elégedetlenek

A játékfejlesztőket képviselő TIGA szervezet azt mondta a népszavazás után, hogy az angol kormánynak és parlamentnek lépéseket kell tennie azért, hogy a korábban sikeresen működő szektor a kilépés után is zavartalanul működhessen.

Ugyanis az előrejelzések szerint kevesebben fektetnek majd brit cégekbe, és a stúdiók sem kapnak támogatást az uniótól fejlesztéseikhez. A kieső összeget az államnak kell pótolnia, ha nem akarja, hogy az ágazat hanyatlásnak induljon.