Snowden az orosz lehallgatást kritizálta

citizenfor snowden kémbotrány
Edward Snowden kereste fel az amerikai rendezőnőt
Vágólapra másolva!
Új terrorellenes törvényjavaslatokat fogadott el az orosz alsóház. Moszkva magasabb fokozatra kapcsolna a tömeges lehallgatásban. Edward Snowden szerint azonban a megoldás költséges, kivitelezhetetlen és felesleges.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden, az amerikai lehallgatási botrány kirobbantója erős kritikával illette az orosz parlament alsóháza által elfogadott, új terrorellenes törvényjavaslatot. Snowden 2013 óta él Oroszországban, és nem kritizált egyetlen orosz jogszabályt sem – eddig.

Snowden szerint a javaslat maga "a Nagy Testvér törvénye", ez pedig nem működőképes, és sosem szabadna aláírni.

Hozzátette, hogy maga a tömeges megfigyelés nem célravezető.

"Ez a törvény csak a pénzt emésztené fel, és elvenné az orosz emberek szabadságát anélkül, hogy valóban növelné biztonságukat" – írta Twitteren.

Ennyi adatot képtelenség tárolni

A terrorellenes törvényt az Egységes Oroszország Párt tagja, Irina Jarovaja terjesztette elő. Többek közt arra kötelezi az orosz telefonszolgáltatókat, hogy tárolják el az ügyfelek hívásainak és szöveges üzeneteinek részleteit hat hónapig, a metaadatokat pedig három évig.

A csevegőappokat kiadó cégeknek, e-mailes üzemeltetőknek és más elektronikus kommunikációval foglalkozó szolgáltatásoknak át kell adniuk a dekódoláshoz szükséges titkosítási kulcsokat, amennyiben titkosított kommunikációt tesznek lehetővé a felhasználóknak.

Amennyiben ezt elutasítják,

több millió rubel büntetést kaphatnak.

Csökkentették a korhatárt: immár a 14 évesnél idősebb személyek is büntethetők, ha szélsőséges nézeteket terjesztenek az online felületeken. A büntetések mértékén is szigorítottak.

A vallásszabadságot is korlátozzák: nem lehet olyan vallás nézeteit terjeszteni a neten, amelynek nincsen elfogadott szervezete, nem bejegyzett felekezet, egyház.

A választásokról szól ez is

Az oroszok egy része üdvözítette Snowden gondolatait, akinek ez az első kritikus megnyilvánulása azóta, hogy menedékjogot kapott Oroszországban. Andrej Szoldatov orosz biztonsági szakértő korábban bírálta Snowdent, amiért nem emeli fel hangját az orosz jogszabályok ellen.

– mondta az NSA egykori dolgozójáról. Szerinte Snowden jogosan illette a törvényt a működésképtelen jelzővel, mert technikailag is lehetetlen lesz teljesíteni az elvárásokat.

Az oroszok adnak Snowden véleményére Forrás: citizenfourfilm.com

"Mindenki tudja, hogy ez egyszerűen túl költséges. A valódi cél úgysem a megfigyelés, hanem hogy a cégeket a hatóságokkal való együttműködésre kényszerítsék a szeptemberi parlamenti választások előtt" – mondta a biztonsági szakember.

Snowden szerint hat hónapnyi tartalmat tárolni nem csak veszélyes, de gyakorlatilag kivitelezhetetlen: kevés internetszolgáltatónak van kapacitása arra, hogy 100 petabájtnyi adatot tároljon.

A törvényjavaslatot még el kell fogadnia a Szövetségi Tanácsnak, az orosz parlament felsőházának, és Putyin elnöknek is alá kell írnia.