Saját gyártású telefont adhat ki a Google

google nexus 6p mobil
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 29: The new Nexus 6P phone is displayed during a Google media event on September 29, 2015 in San Francisco, California. Google unveiled its 2015 smartphone lineup, the Nexus 5x and Nexus 6P, the new Chromecast and new Android 6.0 Marshmallow software features. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Google már idén kiadhatja saját gyártású okostelefonját, ami közvetlenül az Apple iPhone-nal, és a Samsung Galaxy készülékekkel versenghet.
Vágólapra másolva!

Belsős források alapján a Google már tárgyal a mobilszolgáltatókkal egy, a Google brand alatt kiadott androidos telefonról, amivel a már hardverek terén is növelné befolyását. A készülék már az év vége felé megjelenhet, amivel a cég szabadabb kezet kap dizájn, gyártás és szoftver tekintetében is.

Szorítanák a gyeplőt

A cég Android operációs rendszere magasan uralja a mobil-operációs rendszerek piacát,

ötből négy készüléken Android fut.

A saját hardver egyben lehetővé tenné azt, hogy a szoftvert is jobban kontrollálja a cég, és természetesen saját szolgáltatásainak adhat előnyt. Bár ezzel a Google ezzel újabb olajat öntene a tűzre: áprilisban az Európai Bizottság formális panaszt nyújtott be a cég ellen, mert az visszaél az Android dominanciájával.

A mobilpiacot elemző CCS Insight cég szakembere, Ben Wood szerint a cég attól tarthat, hogy az Android fragmentálódik, és jobban kell kontrollálnia a platformot, ahogy azt az Apple is teszi az iOS-szel.

A Nexust sem hanyagolja majd a Google Forrás: AFP/Justin Sullivan

Nem az új Nexus lesz az

A cég vezére, Sundar Pichai múlt hónapban azt mondta, hogy a Google még erőteljesebben fókuszál az okostelefonokra, és a cég továbbra is szeretné támogatni a Nexus telefonokat. De azokat továbbra is külsős gyártók készítik, nem a cég.

A Google Nexus brand alatt eddig az LG és a Huawei gyártott készülékeket a Google-nek, az év vége felé megjelenő új Nexusokat pedig a HTC fogja készíteni.

Árulkodó jel továbbá az is, hogy nemrég egy új hardveres részleget is alapított a cég, amelynek élére a Motorola korábbi tervezőjét, Rick Osterloh-t állították.