Beindítják a szupergyors netkábelt Amerika és Japán között

2016.06.30. 10:46

A Google befejezte a tenger alatti kábelek lefektetését, a 9000 kilométeres rendszer Japánt és az Egyesült Államok nyugati partját köti össze. Másodpercenként 60 terabites sebességre képes.

A FASTER nevű, hat nemzetközi cégből álló konzorcium bejelentette, hogy véget ért transzatlantikus kábelrendszerük, a FASTER tesztelése. Június 30-tól használatra készen áll. 

Ez az első olyan víz alatti, száloptikás kábelrendszer, amit 60 terabit per szekundum sebességű adatátvitelre terveztek. 

A munkálatok két évig tartottak. A Google és még öt ázsiai telekommunikációs cég 2014-ben állt össze, hogy finanszírozzák a 300 millió dolláros (kb. 8,2 milliárd forint) kábelt. A projekt kivitelezője a NEC Corporation volt. 

Kábelfektetés JapánbanForrás: NEC Corporation

A 9000 kilométeres kábel az Egyesült Államokat és Japánt köti össze: Oregonban kezdődik, és két ponton végződik Japánban. Így kiterjedt kapcsolattal fedi le az egész nyugati partot és a nagyobb japán városokat. 

A kábelrendszer folyamatos kapcsolatot és nagy kapacitást nyújt a felhős szolgáltatásokhoz, videostreameléshez, analitikához és IoT-szolgáltatásokhoz, ami a digitális gazdaság növekedését támogatja. 

Előnyben a Google

„A FASTER kábelrendszer kapacitását a felhasználóink támogatásához használjuk fel, beleértve felhős platformunk ügyfeleit. Ez a legnagyobb kapacitású víz alatti kábel, amit valaha építettek – tízmilliószor gyorsabb, mint egy átlagos kábeles modem”  – mondta Alan Csin-Lun Csung, a Google tenger alatti infrastruktúrákért felelős csapatának szakembere.

A világ tenger alatti kábeleinek térképe, 2012-benForrás: Telegeography.com

A Facebook és a Microsoft csak nemrég fogott bele tenger alatti kábelek építésébe, a Google így megelőzte a másik két nagy techóriást. Nem ez az egyetlen kábeles projekt, amibe beruházott a Google: két tenger alatti kábelt is támogat, amelyek Dél-Amerikát, Japánt és Ázsia más részeit kapcsolják össze.

Az Alphabet anyavállalaton belül egy külön részleg, a Google Fiber is dolgozik azon, hogy szélessávú nethozzáférést fejlesszen a nagyobb amerikai piacokra, a hagyományos netszolgáltatókkal vetekedve. Ott van a Project Loon is, amiért az XLab felelős. Ezen projekt keretén belül ballonokkal sugároznak netet. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK