Annak ellenére, hogy a biztonsági szakértők nem győzik hangsúlyozni: erős jelszavakat használjunk, és azokat rendszeresen cseréljük, még a nagy techvezérek sem fogadják meg a tanácsot. Nemrégiben feltörték a Google, a Facebook, és még a Twitter vezetőinek Twitter-fiókjait is, épp gyenge jelszavaik miatt. Most az Oculus vezérigazgatója, Brendan Iribe volt soron.

A virtuálisvalóság-headsetről ismert Oculus cég vezérigazgatója, Brendan Iribe Twitter-fiókját is feltörték. A támadó nem volt rest egy tucatnyi üzenetet hagyni a vezér profilján, elsőként azt, hogy új vezérigazgató fogja leváltani Iribét: maga a hacker.

Az üzenetben bejelölte saját Twitter-fiókját is, ahol tudatta a nagyvilággal, hogy mostantól ő az Oculus új CEO-ja. Később is hasonlóan vicces üzeneteket tett közzé Iribe profilján. Megüzente neki, hogy akkor kapja vissza fiókját,

ha kap egy ingyen Oculus Riftet, hogy pornót nézhessen. Pár órán keresztül még folytatta a hasonló tweeteket, majd úgy tűnt, hogy Iribének sikerült visszavennie azt, és törölte az üzeneteket.

Egy ingyen VR-sisakot kért pornóhozForrás: Twitter

A hacker levélben mondta el a TechCrunchnak, hogy a MySpace-es jelszószivárgáskor jutott hozzá a jelszóhoz, ami azóta is aktívan használt a vezető – azt nem váltotta le.

Erre utalt is az egyik tweetben:

"A legkirályabb dolgot készítette, ami valaha történt a játék és technológia világában, de ugyanazt a jelszót használja négy éve…. Buta Mr. Vezérigazgató"!

Ők sem sérthetetlenek

A közelmúltban több nagy techcég vezető Twitter-fiókjába jutottak be hackerek, ám úgy tűnik, ezért a támadásért most nem az OurMine Team a felelős, akik Mark Zuckerberg (Facebook), Dick Costolo (Twitter), Sundar Pichai (Google), és Travis Kalanick (Uber) fiókját szemelték ki maguknak.

Mark Zuckerberget, a Facebook vezér Twitterét és Pinterestjét hónap elején törték fel, azzal a jelszóval jutottak be, ami a nagy 2012-es LinkedIn jelszó kiszivárgáskor került ki.

Zuckerberg szerencsétlenségére ugyanazt a jelszót használta Twitteren, amit LinkedInen, méghozzá a cseppet sem bonyolult „dadada”-t.

Saját Twitter-oldalukon üzentek is Zuckerbergnek, hogy nem rossz szándékúak, csak biztonságát szerették volna tesztelni. Arra kérték az alapítót, hogy írjon nekik privát üzenetet. Ugyanez a csoport jutott be a Twitter-főnök Dick Costolo fiókjába is, neki is hasonló üzenetet hagytak.

Costolo után a Google vezérigazgatóját, Sundar Pichait tesztelték, neki is Twitterét, valamint Quora fiókját törték fel.

Nem akartak rosszat Sundarnak semForrás: AFP/Chandan Khanna

Ezért kell jelszót változtatni

A hackercsoport üzenete szerint a jelszavakat a nagy 2012-es LinkedIn szivárgáskor kikerült adatok közt találták. Mint utólag kiderült, a támadás sorántöbb mint 164 millió felhasználó emailcíme és jelszava szivárgott ki.Többen úgy tartják, hogy a szivárgásért az adatokkal kereskedő Peace nevű hacker felelős, aki emellett 360 millió Myspace felhasználó adatait is ellopta. Ezt tartják jelenleg a valaha volt legnagyobb adatszivárgásnak.