Öt év börtönt kaphat a pucér celebfotókat lopó hacker

Kirsten Dunst
Vágólapra másolva!
Öt év börtönre ítélhetik az illinois-i hackert, aki több híresség iCloud-fiókját is feltörte, majd a róluk készült erotikus felvételeket kiszivárogtatta a netre.
Vágólapra másolva!

A 28 éves Edward Majerczyk a második ember idén, akit előállítottak hírességek meztelen fotóinak szivárogtatásáért. A férfi beismerte az illinois-i kerületi bíróság előtt, hogy illegálisan fért hozzá több mint 300 személy Apple iCloud és Gmail-fiókjaihoz, köztük 30 hírességéhez is.

A támadásokat 2013 november és 2014 augusztus közt hajtotta végre,

adathalász módszerrel jutott hozzá

a felhasználónevekhez és jelszavakhoz. Bevallása szerint az iCloud-fiókok érzékeny és privát fotókat, videókat tartalmaztak.

Ugyan áldozatokat nem említettek név szerint a bírósági dokumentumokban, a nyomozás azután indult, hogy 2014-ben Jennifer Lawrence-ről, és más hírességekről, többek közt Kristen Dunstról, Gabrielle Unionról, és Kate Uptonról is kikerültek a netre pikáns fotók.

Kirsten Dunst is felhőbe rejtette a pikáns képeket Forrás: Eternal

Enyhítő tényező

Idén márciusban egy 36 éves pennysylvaniai férfi, Ryan Collins is ugyanezen vád alatt vallotta be bűnösségét, hogy enyhítse büntetését. Collins az Apple vagy a Google nevében küldött hivatalosnak tűnő leveleket a hírességeknek, amikben elkérte tőlük a felhasználónevüket és a jelszavukat.

Rengetegen bedőltek a trükknek, Collins elmondása szerint ötven iCloud- és hetvenkét Google-fiókhoz fért hozzá ezzel a módszerrel.

Tettéért öt év börtön járna, de mivel együttműködött a hatóságokkal, és beismerő vallomást tett,

az ügyészség csak másfél év börtönt kért ellene.

Több év börtön a pikáns fotókért

Nem ritka eset, hogy hírességek fiókjait törik fel hackerek. 2012-ben Christopher Chaney-t

10 év szabadságvesztésre ítélték,

amiért feltörte a szórakoztatóipar 50 ismert személyiségének levelezését, és személyes adatokat, meztelen fotókat lopott például Scarlett Johanssontól, Mila Kunistól és Christina Aguilerától.