85 millió androidos készüléket fertőztek meg

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Androidos kártevővel szerez havi 300 ezer dollárt egy kínai hackercsapat, eddig több mint 85 millió készüléket fertőztek meg. A vírus segítségével akár a felhasználók adatait is megszerezhetik és eladhatják.
Vágólapra másolva!

Eddig 85 millió androidos eszközt fertőzött meg a HummingBad nevű kártevő (malware), amit a kínai Yingmob csoport terjeszt – hívta fel a figyelmet a Check Point nevű biztonsági cég. Először februárban fedezték fel a kártevőt, és azóta követik a terjedését. A szakértők szerint jelenleg 10 millió eszközben bujkálhat a vírus világszerte.

A HummingBad egy rendszerben rejtőzködő speciális kártevő, amivel a kiberbűnözők adminszintű jogosultságokat szereznek az okostelefonhoz, táblagéphez. Ezen keresztül

hirdetési bevételt tudnak generálni maguknak azzal,

hogy a készüléket ráveszik appok letöltésére, és arra, hogy rákattintson a hirdetésekre.

A malware-t jellemzően erotikus oldalakon helyezik el, és akár 300 ezer dollár bevételre is szert tesznek így havonta.

Bevált megoldás, hogy kártevővel lopnak el komoly összegeket Forrás: SCIENCE PHOTO LIBRARY

A HummingBadet igazán veszélyessé az teszi, hogy a kódot készítő Yingmob csapat tagjai valójában egy nagy hirdetési és analitikai ügynökségnek dolgoznak Pekingben. A jogosultságot kihasználva

el tudják adni a telefonokon tárolt felhasználói adatokat is.

Az áldozatok javarészt kínai és indiai felhasználók, 1,6 millió, illetve 1,35 millió fertőzött készülékkel. Az Egyesült Államokban mintegy 289 ezer ilyen eszközt ismertek fel. Ausztráliában és a Egyesült Királyságban kevesebb mint 100 ezer eszközt ért el a malware.