Idén már egy kecskemétnyi forgalmat, azaz 2,9 terabájtnyi adatot használtak el a VOLT Fesztivál résztvevői. A tapasztalatok jó alapot képeznek a jövő mobilhálózatainak megtervezéséhez.

Minden évben igazi minikísérletek a fesztiválok, hiszen akkora adatforgalom zajlik például a VOLT Fesztiválon, mint akár Szombathelyen vagy Kecskeméten.

Az idei VOLT Fesztiválon majdnem megduplázták a tavalyi forgalmat: a résztvevők 2,9 terabájtnyi adatot használtak el a Telekom hálózatán a tavalyi 1,8 TB-hoz képest. A 4G-adatforgalmazás több mint duplájára nőtt a telekommunikációs cég adatai szerint.

Összehasonlításképp tavaly a Szigeten 4,5 terabájtnyi adatforgalmat generáltak a fesztiválozók. A telt házas napokon egy Szolnok méretű város napi adatforgalmát bonyolították.

A fiatal fesztiválozók előrevetítik a jövő trendjeitForrás: AFP/Oli Scarff

Mivel ekkora forgalom zajlik a fesztiválokon 1-2 négyzetkilométeren, ezért egy megyeszékhelynyi hálózatot kell felépíteni hozzájuk. A Telekom műszaki csapata külön mobilegységeket állít fel, a 4G mellett a 2G-s és 3G-s hálózatot is megerősíti.

A hálózat szerkezete jóval sűrűbb a normál városi bázisállomásokéhoz képest, a kapacitáselemeket többszörözve építik be a fesztiválos állomásokba. A különleges kapacitási igények kielégítése érdekében gyakran egyedi beállításokat is használnak.

Minikísérlet

A fesztiválok a mobilhasználat szempontjából sok tekintetben egy jövőutazáshoz hasonlóak: a készüléktípusok összetétele, a mobilinternet-használati szokások, a legnépszerűbb applikációk a jellemzően fiatal fesztiválozó generáció révén már a következő évek mobilinternetének jellemzőit tükrözik. Az adathasználat intenzívebb, a chatapplikációk kiszorítják az SMS-forgalmat, amely évről évre csökken.

A fesztiválok tapasztalataiból sokat lehet tanulni a jövő mobilhálózatának tervezéséhez, méretezéséhez is.