Akár egy banánt is klónozhat azzal az otthoni használatra szánt, olcsó 3D-nyomtatóval, amely a Kickstarter gyűjtőoldalon tarolt. Az újfajta hobbikütyü drága eszközök helyett porszívóval működik.

Ugyan 3D-nyomtatással már elképesztő dolgokat lehet készíteni, magát az eszközt még sokan nem engedhetik meg maguknak. Azoknak, akik hobbiszinten szeretnének próbálkozni, egy alternatív megoldást nyújt a FormBox, ami tulajdonképpen egy asztali vákuumformázó.

A vákuumformázás (másnéven préslégformázás) egy olyan ipari eljárás, amivel a műanyag lapot addig melegítik, amíg formázhatóvá nem válik, majd vákuummal ráhúzzák a végső formát adó alakzatra.

Ezek jellemzően nagy és drága eszközök, ezért nagyobb gyárakban használatosak. A londoni Mayku Industries nevű startup ezt az eljárást próbálja olcsóbban az otthonokba költöztetni úgy, hogy a nyomáskülönbséget egy közönséges porszívó biztosítja.

A 3D-nyomtatótól eltérően ezzel nem digitális modelleket lehet kinyomtatni, hanem fizikailag kell kialakítani a tárgyak formáját. A FormBox felmelegíti az alapanyagot, amit utána egy mintaformára kell ráhúzni, a porszívó erejével. A forma lehet akár egy banán is.

Banánformát is készítForrás: FormBox Kickstarter

Lehet készíteni vele olyan otthoni tárgyakat, mint szappantartó, virágcserép, lámpabúra vagy személyre szóló csokoládé.

A termék közösségi finanszírozós kampánya sikeresen zárult a Kickstarteren, a kitűzött 50 ezer dollárnak többszöröse, 589 ezer dollár gyűlt össze a megvalósítására.

A támogatóknak novemberben kezdik szállítani a terméket, ők még kedvezményes 350 dolláros áron (100 ezer forintért) juthattak hozzá. Második körben már kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz, de ehhez fel kell iratkozni a várólistára.