Az asztronautáknak fejlesztett robotikus kesztyűt, a RoboGlove-ot nem csak az űrben használhatják majd az emberek: megkönnyíti az egészségügyi, gyártási és más ipari munkák végzését.

A NASA és a General Motors által kilenc éven keresztül fejlesztett robotikus kesztyűt, a RoboGlove-ot eredetileg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronautáknak készítették. Különlegessége, hogy erős fogást biztosít viselőjének, és kiterjeszti a kéz olyan fizikai képességeit, mint az erő, a kitartás, vagy a stabilitás.

A kesztyű ujjain nyomásérzékeny szenzorok vannak, amelyek felismerik, ha a viselője megfog egy tárgyat, rásegít annak erősebb fogására. Egy űrhajósnak sokszor 6-12 kilós eszközökkel kell dolgoznia az űrállomáson, ám a kesztyűnek köszönhetően sokkal kevesebb erőt kell kifejtenie, és biztosabban tudja fogni a fontos tárgyakat.

RoboGloveForrás: General Motors

A markolást a ruhadarabba épített mechanikus karok segítik, ezeket egy övre rögzített akkumulátor látja el energiával.

A fejlesztést azóta a svéd, exoskeletonjairól ismert Bioservo Technologies licenszeli, és a General Motorsszal való megállapodásuk értelmében számos területen fogják használni a robotkesztyűt, a Földön is: nem csak az űrhajósok kiváltsága lesz, de könnyebbé teszi a gyári munkások, és különféle ipari alkalmazottak munkáját is. Hogy pontosan mikor jut el hozzájuk az eszköz, még nem szabták meg pontosan.

Így néz ki felvéve a szupermenő robotkesztyűForrás: General Motors