Az online tévézés még nem az ígéret földje

Vágólapra másolva!
Még tart a foci-Eb, aztán augusztusban jön az olimpia, de a család nyaralni menne, vagy csak nem érünk időben a munkából a tévé elé? Mit lehet ilyenkor tenni? Keresünk egy ingyenes streamet a weben, vagy egy olyan szolgáltatást, ami biztosítja a szükséges csatornákat. Mi az utóbbi vonalon indultunk el, és megnéztük, hogy mit kínál a magyar piac. Nekiestünk a tévézős mobilappoknak: hogyan működnek, és mit kapunk a pénzünkért.
Vágólapra másolva!

TV GO

A Magyar Telekom online tévészolgáltatása korábban csak a tévé-előfizetőknek volt elérhető, amolyan ingyenes pluszszolgáltatásként. Majd 2015 szeptembere óta a TV GO csomagjaira már bárki előfizethet.

A három konstrukció közül a közszolgálati csomag 5 csatornát biztosít havi 200 forintért, az alapcsomag 24 csatornát havi 2000 forintért, illetve választhatjuk a 42 csatornás családi csomagot havi 3000 forintért.

Habár a szolgáltatás TV menüpontjában összesen 75 csatorna szerepel (megszámoltuk!), olyan csomagot nem találtunk a TV GO kínálatában, amely az összes adót elérhetővé tenné a felhasználók számára. Vélhetően ez csak a tévés, internetes csomagokra is előfizető ügyfelek exkluzivitása.

A szürke színekben játszó felület nem túl barátságos, de legalább átlátható Forrás: Origo

A TV GO letölthető iOS-re, és androidos eszközökre is, létezik hozzá okostévés app, illetve PC/Macen tévézhetünk böngészőben is, habár a webes platform hatalmas hiányossága, hogy

a lejátszó nem hajlandó együttműködni az egyik legnépszerűbb böngészővel, a Chrome-mal.

A felület maga nem túl szép, de legalább gyorsan átlátható. Pár másodperccel a belépés után már nézhetjük is kedvenc műsorainkat. Megfelelő internetkapcsolat mellett a stream akadásmentes, viszont

HD felbontást nem kapunk,

akkor se, ha amúgy bizonyos csatornákból (Duna, m1, m2, Sport1, ATV, TV2, Eurosport stb.) már létezik ilyen jó minőségű változat.

Szintén felemások a tapasztalatok, ha a mobileszközünk képét a tévére szeretnénk továbbítani: amíg iPadről az AirPlay segítségével sikerült tükrözni a képet egy Apple TV-vel megtámogatott televízióra, addig androidos mobilról ugyanez nem sikerült a Chromecast segítségével egy okostévére.

A lejátszó elég puritán, de legalább a stream akadásmentes Forrás: Origo

A TV GO előnye viszont, hogy nemcsak tévézhetünk a segítségével, de előfizethetünk a MoziKlubra is, ami havi 2000 forintért korlátlan hozzáférést biztosít a szolgáltatás 1400-nál is több tételt tartalmazó film- és sorozatkínálatához. Sőt

az egyes filmeket akár külön-külön is kikölcsönözhetjük,

hála a téka funkciónak.

További jó hír a telekomos előfizetőknek, hogy a TV GO használata nem számít bele az adatforgalomba, így a kedvenc műsorok nézése nem nullázza le azonnal a havi keretünket. Márpedig a videózás, lássuk be, rendesen eszi a keretet.

Mobilról tévére

A tévére való kiküldés feltételezhetően jogi okok miatt nem érhető el minden csatornán, ez összességében igaz az összes alkalmazásra. Voltak olyan csatornák, amelynek képe gond nélkül megjelent a tévén, volt azonban, amelyet mobilon tudtunk nézni, tévén azonban már nem. Sok esetben ugyanis a szolgáltató csak az online streamelésre való jogot veszi meg, a tévére való sugárzást már nem - és fordítva.

MyTV

Ami a Telekomnak a TV GO, az a Telenornak a MyTV, azaz olyan tévés szolgáltatás, ami már nem csak a cég előfizetői számára érhető el.

Csomagból itt is hármat találunk, ráadásul

a hat csatornát tartalmazó közszolgálati csomag augusztus 31-ig mindenki számára regisztráció nélkül, díjmentesen elérhető.

Így kíván a cég segíteni, hogy senki ne maradjon le a foci-Eb meccseiről, illetve az olimpiáról.

A 18 csatornás alapcsomagra havi 1290 forintért, míg az 50 csatornás családi csomagra havi 3490 forintért lehet előfizetni.

Kellemes a szemnek, és jól használható Forrás: Origo

A MyTV applikációja elérhető iOS-es, androidos és windowsos mobileszközökre is, létezik belőle android tévés alkalmazás, illetve használható asztali és hordozható számítógépeken is.

A webes megjelenés és az alkalmazás kinézete és funkciói megegyeznek, a menüben könnyű eligazodni, pár ujjmozdulattal/kattintással szinte azonnal indíthatjuk a kedvenc csatornáinkat.

A MyTV lejátszója kifejezetten praktikus, nemcsak gyorsan betölt, de

van kép a képben funkció, így kilépés nélkül is válthatunk a csatornák között,

továbbá találunk dedikált gombot a kép tévére történő kiterjesztéséhez.

A MyTV támogatja az Apple-féle AirPlayt, és a Google Chromecast sem okoz neki problémát, ráadásul a HD-csatornák (M4, Sport HD, Spektrum)

tényleg HD-minőségben jelennek meg képernyőn.

A stream viszont nem volt olyan stabil, mint a TV GO esetében, többször előfordult, hogy a kép pár másodpercre lefagyott, vagy visszaugrott néhány pillanatot.

Nemcsak a tévére, de más filmes tartalmakra is előfizethetünk Forrás: Origo

A MyTV ugyanakkor nemcsak tévézésre alkalmas, a TV GO-hoz hasonlóan egyéb tartalmakra is előfizethetünk.

A Mesetár rajzfilmekhez biztosít hozzáférést havi 690 forintért, a Sorozattár sikersorozatok teljes évadjait biztosítja havi 1190 forintért, a Videótár pedig az előző két csomagot egészíti ki filmekkel havi 1990 forintért.

A három tévés csomag 2000 forintért HBO Go előfizetéssel is kiegészíthető,

ráadásul augusztus 31-ig a MyTV használata nem számít bele az adatforgalomba a telenorosoknak.

Horizon Go

A UPC egyelőre csak a saját előfizetőinek biztosít online tévénézős szolgáltatást, így a Telekommal és a Telenorral ellentétben nincs lehetőségünk arra, hogy szerződéskötés nélkül, pusztán bankkártyás fizetéssel használjuk a Horizon Góval járó előnyöket.

Előnyei márpedig vannak, hiszen

a UPC kínálatában található a legtöbb csatorna (94, Digital Gold előfizetéssel), és a legtöbb HD-ban is nézhető adó (összesen 26).

Ha valakinek van a UPC-nél digitális tévéelőfizetése, akkor már csak egy My UPC Profilt kell regisztrálni, majd a Horizon Go weboldalon vagy applikációban nézhetővé válnak a tévé-előfizetéséhez járó csatornák.

Forrás: Origo

Az app letölthető Androidra és iOS-re, illetve böngészőben is elérhető Windowst vagy OS X-et futtató számítógépeken.

A felhasználói felület ugyan minden platformon elég puritán, mondhatni csúnyácska, a funkcióját viszont remekül betölti. A player is jól használható: gyors, az alapvető funkciók könnyedén elérhetőek.

A Horizon Go elméletben támogatja az AirPlayt és a Chromecastot,

a lejátszóban külön gomb is található a kép televízióra történő kiküldéséhez, de a tesztünk során egyetlen olyan csatornát sem találtunk, ami engedélyezte volna, hogy a képet továbbítsuk a szobában lévő tévére.

A stream viszont hibátlan, akadásra, fagyásra sosem volt példa, és a HD csatornák minőségére sem lehet panasz.

Egyetlen ujjmozdulattal váltogathatunk a tévécsatornák között Forrás: Origo

Akár csak a TV GO-nál és a MyTV-nél, a Horizon Góban is elérhetőek a UPC egyéb filmes tartalmai, így ha valakinek van My Prime előfizetése (1490Ft/hó), akkor a weben és az alkalmazásokban is hozzáférhet a kínálatban megtalálható filmekhez, sorozatokhoz és gyerekműsorokhoz.

DIGI Online

Hasonlóan a UPC-hez, a DIGI is csak a meglévő előfizetőinek biztosítja az online tévézés lehetőségét. Ahhoz, hogy valaki használni tudja a DIGI Online-t, egyszerre kell rendelkeznie tévé- és internet-előfizetéssel, illetve szükséges egy DIGI Ügyfélkapu fiók is.

Csatornák tekintetében jelenleg a DIGI kínálata a legszegényesebb, összesen harminc adó érhető el online,

a TV2 Csoport felhozatala például teljes egészében hiányzik a csomagból.

Androidon már minőséget is lehet állítani, viszont kevés a csatorna Forrás: Origo

A DIGI Online használható böngészőben, illetve létezik applikáció iOS-re és Androidra is. Tényleges használatra viszont csak számítógépen vagy androidos mobilon tudtuk rábírni, az Apple-termékekre szánt verzió ugyanis látszólag még béta fázisban van.

Nemcsak azért felesleges letölteni, mert lassú, és alapvető funkciók hiányoznak belőle (például a képminőség állítása), de azért is, mert a teszt során

egyetlen olyan csatornát sem találtunk, ahol a stream hangot is tartalmazott volna a kép mellett.

Érdekesség, hogy míg iPad 3 nem adott hangot az app, ugyanazon iOS verzión iphone-on viszont volt hangja a csatornáknak, és az alkalmazás is megfelelően működött.

A Google Playről is egy jól használható alkalmazás tölthető le. Letisztult és jól használható a kezelőfelülete, van hang (!), a képminőség szabályozható, a stream akadásmentes, illetve van külön gomb, hogy a képet átjátsszuk a mobileszközről egy tévére.

Messze még a Kánaán

Habár a helyzet már most is sokkal jobb, mint egy éve ilyenkor, azért még messze vagyunk attól, hogy teljesen elégedettek lehessünk az online tévézés hazai helyzetével.

Két nagy piaci szereplő, a Telekom és a Telenor ugyan már felismerte, hogy érdemes nyitni az olyan felhasználók felé, akik nem akarnak szerződésekkel és hűségnyilatkozatokkal foglalkozni, és más szolgáltatásokkal is a céghez kötni magukat,

azért még bőven van hová fejlődni

a kínálat, a szolgáltatás és az azokat kiszolgáló alkalmazások terén.

Bízunk benne, hogy a következő egy évben is lesz pozitív változás. Mindeközben pedig azért örülünk annak, hogy idén már van alternatíva, ha munkaidőben suttyomban, nyaralás körben, utazás alatt egy mobileszközön szeretnénk nyomon követni a hamarosan induló olimpiai játékok legizgalmasabb versenyeit.

De azért a tévét még senki ne dobja ki, az univerzalitás még várat magára, a hagyományos tévézés pedig köszöni, jól van, és nem is kívánja nyugdíjazni magát - egyelőre!

---

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.