Életveszélyes lehet a valósággá vált Pokémon-játék

pokemon
Vágólapra másolva!
Megjelent a Pokémon Go című mobiljáték, amivel a kiterjesztett valóságban kaphatjuk el a zsebszörnyeket. Sok játékos azonban hajlamos belefeledkezni a virtuális valóságba, és nem néz körbe a valódi világban. Egy ausztrál rendőrörs ennek veszélyeire hívta fel a játékosok figyelmét.
Vágólapra másolva!

Óvatosságra intette a Pokémon Go nevű mobiljáték felhasználóit az ausztráliai Darwin rendőrállomás, miután örsüket olyan Pokéstop helyszínként tünteti fel a program, ahol értékes játékbeli tárgyakat lehet bezsebelni.

A játék tervezői egy Sandshrew szörnyet rejtettek el a rendőröknél, akik finoman figyelmeztették a játékosokat arra, hogy nem muszáj megrohamozni az épületet, sőt, érdemes körülnézni, mielőtt átkelnének az odavezető úton.

Az első kiterjesztett valóságbeli Pokémon játék Forrás: Pokemon (YouTube)

„Javasolt felnézni a telefonból, mielőtt átmentek a kereszteződésen"- írta posztjában a rendőrség. „Az a szörnyecske nem fog sietni sehova. Legyetek óvatosak, és szerezzétek meg mind!"

A valóságba költöznek a Pokémonok

A játék a napokban gördült ki iOS-es és androidos készülékekre néhány régióban, különlegessége, hogy a játékosok a valós környezetükben látják felbukkanni a pokémonokat, ha okoseszközük kameráján keresztül nézik a világot. Az app

GPS-koordináták segítségével juttatja a felhasználót a kis szörnyecskék nyomára,

akiket kiterjesztett valóságban láthatunk, akár a saját nappalinkban, vagy a szomszéd kertjében.

Épp ezért a felhasználó könnyedén belefeledkezik a virtuális világba vadászat közben. Ha elég közel került a pokémonhoz, akkor le kell győznie azt egy másik zsebszörnnyel. Amennyiben ez sikerül, az állat bekerül a gyűjteményébe, ahol fejleszthető, bevethető lesz.

Nem veszélytelen

A felhasználók Redditen osztották meg az első tapasztalatokat. Volt, aki majdnem bajba keveredett amiatt, hogy telefonját egy rossz környéken található ház ablaka felé irányította, emiatt majdnem megverte az egyik lakó.

Kellemetlen helyzetet idézhet elő az is, ha a szomszéd telkére próbálunk bejutni egy pokémon miatt.

A játék ingyenesen játszható, egyelőre Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Japánban jelent meg, Magyarországon még nem. Az .apk fájl beszerzésével azonban bármelyik régió lakosa feltelepíteti, de sokan regisztráltak be egy másik iTunes-fiókot is, hogy megkerüljék a korlátozást. A fejlesztők elmondása szerint

hamarosan Kanadába és Európába is megérkezik hivatalosan.

Az első negatív visszajelzések szerint még sok a szerverprobléma, valamint a GPS-es helymeghatározás miatt gyorsan merül az akkumulátor, illetve a szabadon kalandozáshoz sokszor mobilnet is kell, ha nincs a közelben wifi.