A Microsoft elkezdi életbe léptetni a OneDrive felhőtárhelyet érintő változásokat, és 15 gigabájtról 5 gigabájtra csökkenti a méretét. Aki több dokumentumot tárol ott, kezdje el lementeni. Összeszedtük azt is, hogy milyen más ingyenes lehetőségek vannak a fájlok háttérmentésére. 

Emlékeztetésképp: a Microsoft tavaly novemberben úgy döntött, csökkenti a OneDrive-tárhelyeinek méretét, a változás az előfizetői és az ingyenes csomagokat is érinti.

Az Office 365-előfizetések mellé járó eddig korlátlan tárhelyet 1 terabájtra korlátozza a redmondi cég, a OneDrive ingyenes használatához pedig az eddigi 15 gigabájt helyett már csak 5 gigabájt jár majd. A fotók és videók számára fenntartott, mobilról aktiválható Filmtekercs bónusz is teljes egészében megszűnik. 

A meglepő húzást "üzleti okokkal" indokolták. 

No de kit hogyan érint a mostani változás, amelyről július 13–27. között e-mailben értesít a Microsoft. 

Akik januárban feliratkoztak

A felháborodott felhasználók egy online petíció keretén belül érték el azt (több mint 72 ezren írták alá), hogy a cég kedvezményeket biztosítson a már meglévő felhasználóknak. 

Így aki január 31-ig feliratkozott, hogy szeretné megtartani eddigi ingyenes tárhelyét, azoknak meg is marad a 15 gigabájt OneDrive tárhely, és a további 15 gigabájtos Filmtekercs bónusz is, azaz összesen 30 gigabájt.

Ők ilyen levelet kapnak júliusban: 

Akiket nem érint a változásForrás: Origo

Akik nem irakoztak fel

Akik viszont nem iratkoztak fel január 31-ig, hogy a tárhelycsökkentés ne érintse őket, azoknak július 27-én életbe lép a változás, és az eddigi 15 gigabájt helyett már csak 5 gigabájt áll majd ingyenesen a rendelkezésükre.

Ez esetben is két opció van: 

1) Ha több mint 5 gigabájtnyi adat van a OneDrive felhőtárhelyen

Ez esetben ideje nekiállni, felmenni a OneDrive-fiókunkba, és lementeni onnan a fájlokat. Akinek ugyanis július 27. után is több mint 5 gigabájtnyi dokumentuma lesz ott, az már csak read-only módban éri el őket, azaz hozzáfér a tartalmakhoz, megnézheti őket, de újabb fájlokat már nem lesz képes feltölteni a felhőbe.

Ha egy év múlva is több mint 5 gigabájtot tárolunk a Microsoft felhőtárhelyén, akkor automatikusan törlik a fájljainkat. 

A másik lehetőség, hogy előfizetünk Office 365 Personal csomagra, és kapunk 1 terabájtnyi tárhelyet. 

Akiknek sürgősen cselekedni kellForrás: Origo

 2) Ha kevesebb mint 5 gigabájtnyi adat van a OneDrive felhőtárhelyen

Ha nem iratkoztunk fel január 31-ig, érint minket a változás, de kevesebb mint 5 gigabájtnyi dokumentumot tárolunk OneDrive-on, akkor nincs teendőnk. Arra azonban érdemes lesz figyelni, hogy ha betelik a tárhely, nem fogjuk tudni feltölteni fájljainkat, amíg nem törlünk párat, vagy mentjük le máshová.

Akiket érint a változás, de nincs teendőjükForrás: Origo

Ideje váltani?

Ahhoz képest, hogy Satya Nadella Microsoft-vezér a felhőmegoldások mellett tette le voksát, a gyakorlat ezzel szembemegy. A mostani tárhelycsökkentés rengeteg felhasználót felháborított.

Aki továbbra sem szeretne otthoni szerver felállításával bajlódni, és úgy tárolni a képeket, videókat és egyéb dokumentumokat, annak van más lehetősége is ingyenesen: