Nemcsak a felhasználók rohama játszott közre abban, hogy hétvégén probléma volt a Pokémon Go szervereivel: túlterheléses támadást indított az OurMine hackercsoport. Így szerették volna felhívni a figyelmet a biztonságra.

Szombaton túlterheléses támadást (DDoS) indított a Pokémon Go szerverei ellen az OurMine hackercsoport, ezért számos európai, ausztráliai és új-zélandi játékos tapasztalhatta, hogy nem tud belépni fiókjával.

A hackerek azt írták a weboldalukon, hogy addig nem hagyják abba a támadást, míg a játék készítői nem veszik fel velük a kapcsolatot.

Kiakadtak a felhasználókForrás: AFP

Az alábbi üzenetet hagyták weboldalukon: „Senki nem fog tudni játszani a játékkal addig, amíg a Pokémon Go nem veszi fel velünk a kapcsolatot a weboldalukon, hogy megtaníthassuk őket arra, hogyan kellene védekezniük!"

A támadás előtt pár órával bejelentették, hogy támadni fognak, így próbálták hitelesíteni azt, hogy valóban ők felelnek majd a leállásért.

A Niantic vasárnap reggel tette közzé, hogy már minden rendesen megy, ennek ellenére még többen is akadozásokra panaszkodtak. Mára már a legtöbb helyen elhárult a probléma, lehet menni vadászni.

Nem rosszindulatból tették

Az OurMine csoport arról vált ismertté, hogy számos techcégvezető és híresség Twitter-fiókját törték fel. Az elmúlt hetekben a Google-vezér Sundar Pichai és a Twitter-elnök Jack Dorsey fiókjába férkőztek be. Ők törték fel Mark Zuckerberg Twitter-fiókját is.

Ezek viszont jellemzően ártalmatlan támadások, a csoport ilyen módon próbálja felhívni a figyelemet a biztonság hiányára. „Nem akarjuk, hogy más hackerek támadják meg őket, ezért meg kell védeniük magukat" - magyarázta az egyik tag. Ilyen módon reklámozzák saját biztonsági szolgáltatásaikat is, a csoport 30 és 5000 dollár közt kínálja őket.

Mi az a DDoS-támadás?
A DDOS-támadás (Distributed Denial of Service) lényege, hogy a szervert olyan mértékű forgalommal árasztják el, hogy a felhasználók már nem tudnak hozzáférni. Letölthető szoftverrel, különösebb számítástechnikai ismeretek nélkül végrehajtható, könnyen és olcsón kivitelezhető, ezért a legnépszerűbb támadási forma.

Egy másik csoport is magáénak vallja

Az OurMine mellett a PoodleCorp is állítja, hogy megtámadták a szervert, ők korábban a League of Legends és a Battle.net szervereit bombázták. Bár ez a csoport csak egy tweetet tett közzé, és egy üzenetet, miszerint augusztus elsején is támadni fognak.

A roham is okozta

A hétvégén 26 országban gördült ki a Pokémon GO, köztük Magyarországon is. Már ebből fakadóan is túlterhelt volt a szerver, hiába próbálta a Niantic ezt elkerülni a fokozatos bevezetéssel.

A játék első körben csak az Egyesült Államokban, Ausztráliában, és Új-Zélandon jelent meg, aztán következett Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Portugália. Július 16-án, egy héttel a megjelenés után újabb 26 országgal bővült a lista:

Ha problémát tapasztal a játékkal, és kíváncsi rá, hogy mások is vannak-e így, akkor érdemes ránézni a DownDetector.com oldalra.

A leállásból a legtöbb felhasználó viccet csinált. Mémeket készítettek, osztottak tovább.