A Microsoft visszavonja azt az optimista elképzelést, hogy 2018-ra már egymilliárd eszközön fog futni a Windows 10.

A korábban becsültnél több időre van szüksége a Windows 10-nek az egymilliárd felhasználó meghódításához – vélik most a Microsoft vezetői. Eddig 350 millió eszközre telepítették az operációs rendszert, amit egy év alatt sikerült elérni.

A Microsoft a tavalyi fejlesztői konferenciáján ismertette, hogy a megjelenés után 2-3 éven belül szeretnék elérni az egymilliárd eszközt. Ezek közé értendő a PC, laptop, táblagép, Windows Phone, Xbox One platformok és IoT-eszközök is.

Nagy reményeket fűz a cég a Windows 10-hezForrás: AFP/Glenn Chapman

Ugyan a 350 milliós felhasználói bázis impozáns, gyorsabb tempó kellene ahhoz, hogy az eredeti terv teljesüljön. A növekedés az utóbbi hónapokban lelassult, kevesen vásárolnak új PC-t, és a régi verziókat használó felhasználók az agresszív stratégia ellenére sem akarnak Windows 10-re váltani. A PC-k körülbelül felén még mindig Windows 7 fut.

Mindezek ellenére a leggyorsabban terjedő Windowsként tartja számon a cég. Egy hónappal a megjelenése után 75 millióan, januárban már 200 millióan használták.

A tempó valószínűleg még inkább le fog lassulni, miután július 29-én véget ér az ingyenes frissítési időszak. Innentől kezdve úgy lehet hozzájutni Windows 10-hez, hogy megvásároljuk, vagy egy új eszközt veszünk, amin már előre van telepítve.

Kinyírják a Windows Phone-t

A tempót visszafogja az is, hogy a cég elhanyagolta a mobilplatformot. Nem volt jó éve a Windows Phone-oknak, amelyek jelentős szerepet játszhattak volna a bűvös egymilliárd elérésében. A cég májusban jelentette be, hogy eladják a Nokia butatelefonos részleget a Foxconnak, és az sincs kilátásban, hogy idén új Lumia okostelefon jelenjen meg tőlük.