Egy olyan kütyü fejlesztésén dolgozik Edward Snowden, amely riasztaná a felhasználót, ha megfigyelik. Így tudnánk, ha a titkosszolgálatok, hackerek vagy bárki más épp követi a helyzetünket és a tevékenységünket.

Megfigyelésbiztos kütyüt fejleszt Edward Snowden Andrew "Bunnie" Huang hackerrel karöltve. A cél az lenne, hogy a felhasználót ne tudják a tudta nélkül megfigyelni, a tevékenységét és tartózkodási helyét követni.

A telefonra tehető akkumulátoros tok a készülék belső antennáira érkező elektromos jeleket figyeli, és jelez azonnal, ha bármilyen gyanús tevékenységet észlel. A kütyüt egy 4,7 colos iPhone 6-ra fejlesztik ki, de a leírást és a szoftvert elérhetővé teszik, hogy bárki kedvére módosítsa.

A tok figyeli a 2G/3G/4G hálózatok, a wifi-, a Bluetooth-, az NFC- és a GPS-jeleket is. Ha azoknak éppen nem kéne működniük, mégis fogadnak/továbbítanak jelet, a tok rögtön riaszt. Ehhez egy apró monokróm kijelzőt tettek a tokra, ez mutatja, a telefon mikor "sötétült el", és hogy minden rendben van-e. A kütyü a belső rendszertől, processzortól függetlenül fog működni.

Az amerikai titkosszolgálat tömeges megfigyelési módszereit felfedő informatikus abból indult ki, hogy ma már senki sincs biztonságban: egy átlagpolgár a hackerektől, az újságírók és informátoraik pedig a titkosszolgálatoktól tarthatnak, főleg ha éppen külföldön, ellenséges országban vagy háborús övezetben tevékenykednek. Nekik nyújtana segítséget a fejlesztés.

Egy jó újságíró jókor, jó helyen történelmet tud írni. Éppen ez teszi őket célponttá, és az eszközeiket könnyedén ellenük fordíthatják - mondta Snowden az MIT médialaboratóriumában tartott bemutatón Bostonban.

Rugalmas nyomtatott áramkör továbbítja a jeleket az iPhone 6 alaplaptól a toknakForrás: Origo

A probléma ugyanis az, hogy repülőgép üzemmódban a GPS továbbra is be van kapcsolva az újabb okostelefonokon, ahogy arra sincs garancia, hogy egy külső támadó egy kártevővel nem kapcsolja azt le. "Megbízni egy telefonban, amelynél szimulálni lehet a repülőgép üzemmódot, olyan lenne, mint megbízni egy részegben, hogy elég józan még vezetni - írta a tok leírásában.

Sőt, egy kártevő arra is alkalmas, hogy egy kikapcsolt telefont beindítson távolról, ahogy az elektromágneses jeleket blokkoló Faraday-kalitka sem nyújt százszázalékos biztonságot - állította Huang.

A prototípus a tervek szerint jövőre készül el, a gyártást Kínában kezdik majd meg.