Nem baj, ha a gyerek játszik egy kicsit a papa mobilján

játék tanulás mobil gyerek
Children playing with smartphones
Vágólapra másolva!
A mai eszközökön már beállítható szülői felügyelet, így nem kell aggódni, ha a gyerek kicsit játszik a táblagépen vagy a papa okostelefonján. Könnyen le lehet tiltani bizonyos oldalakat, tartalmakat, de az üzleti levelezésbe se tud majd véletlenül belenyúlkálni a lurkó.
Vágólapra másolva!

Minél drágább, nagyobb, fényesebb, zajosabb egy eszköz, az annál jobban érdekli a gyerkőcöt.

Nem tudják, hogy közben a papa más dolgokra használja az iPadet vagy az iPhone-t, szemrebbenés nélkül kezdenek újabb kalandba egy-egy csilingelő mobiljátékkal, néha még a szülő e-mail fiókjában is randalíroznak.

Nem kell tőlük teljesen elzárni a telefont, az tanulásra is remek Forrás: PhotoAlto/Anne-Sophie Bost / Altopress/Anne-Sophie Bost

A legbiztosabb megoldás természetesen, hogy felügyelet mellett kapja kézbe az eszközt a gyerkőc, vagy evidens módon tegyük a készüléket gyerekbiztos helyre, ahol nem fér hozzá.

Szoftveres téren úgy vehetjük elejét a problémának, ha élünk az Android és iOS mobilrendszerek, illetve külsős fejlesztők által készített appok, programok úgynevezett szülői felügyelet funkciójával.

Így lesz biztonságos a zöld droid

A legfrissebb androidos táblagépeken már lehetőség van különféle felhasználói profilokat készíteni, és szülői felügyeletet beállítani.

Ez hasznos azoknak a családoknak, amelyek egy táblagépen osztozkodnak, vagy amikor egy barátnak adjuk oda pár percre az eszközt, de nem szeretnénk, hogy minden személyes adatunkra is rálásson.

Több felhasználót is hozzáadhatunk a mobilon Forrás: Origo

Az Android 4.2-vel jelent meg a többfelhasználós mód, így egyetlen eszközön több profilt is kreálhatunk. Ennek lényege, hogy

olyan fiókokat hozhatunk létre, amelyek bizonyos jogoktól meg vannak fosztva.

A gyerkőc például csak engedéllyel férhet hozzá a Play Áruházhoz, ahogy le lehet tiltani apa e-mailjeit, de az olyan funkciókat is lehet korlátozni, mint a telefonhívás kezdeményezése.

Természetesen ez csak akkor véd meg minket, ha a csemetének már úgy adjuk kézbe a mobilt, hogy az ő fiókjába jelentkeztünk át.

Rögzített appok

Android 5.0 Lollipop és frissebb rendszereken adott alkalmazás(oka)t lehet rögzíteni a telefon kezdőképernyőjén, így ha valakinek kölcsönadjuk a telefont,

nem fér hozzá más funkciókhoz vagy alkalmazásokhoz.

Ehhez a nemrég használt appok listáját kell megnyitni, az app jobb sarkában fogunk látni egy rajzszöget, ami odaszögezi a kijelzőre. Ez lehet a kedvenc játék vagy a mesetár, amit rendszeresen megnyitunk a gyereknek.

Ő azonban mást nem fog tudni csinálni addig, míg be nem írja a PIN kódot.

Gyerekbiztos alma

iOS-es eszközön körülményesebb a folyamatos profilcsere, helyette az irányított hozzáférést (Guided Access) érdemes használni. Az általános beállításoknál lehet aktiválni a funkciót.

Ilyenkor nem kell mást tenni, mint a letiltani kívánt app ikonjára bökve háromszor lenyomni a Home gombot. Az adott alkalmazás bizonyos funkcióit is blokkolhatjuk.

Természetesen az Apple App Store-ból is letölthetők az Androidnál is említett szülői felügyeleti appok. Ilyenkor minden egyes alkalmazás letöltése előtt a szülőtől kér engedélyt a rendszer.

Az iskolákban már csak bizonyos appokat tudni használni az iPadeken Forrás: AFP/Fred Dufour

A Ne Zavarj mód is hasznos lehet, ha éppen játszik a gyerek, miközben hívnak minket. Ilyenkor nem ugranak fel az új üzenetekről szóló értesítések, és hívásokat sem fogad a készülék, így véletlenül sem tud félrenyomni a gyerek, miközben mesét néz vagy játszik.

Időigényesebb, de hasznos a korlátozások beállítása,

amit szintén az általános beállítások közt lehet elérni. Többek közt itt lehet letiltani az appon belüli vásárlásokat, a felnőttek által használt Safari böngészőt (ha a kicsi egy speciális gyerekbiztos böngészőt kap), a telefonon tárolt fotók, illetve az iTunes Store elérését.

Az internet sötét bugyrai

Akkor sem árt védeni a gyermeket, ha fogja a böngészőt, és digitális felfedezésre indul. Számos olyan ingyenes programot lehet már letölteni, amely

védi a gyereket PC-n, Macen, mobilon, tableten egyaránt.

Ilyen például

A legtöbb ilyen program minden tevékenységet naplóz: hogy mit csinál a Facebookon, Twitteren, Instagramon, kikkel SMS-ezik, kiket hív, hogy a korának megfelelő oldalakat, tartalmat és appokat tudjon csak megnyitni, letölteni. Ha GPS is van a telefonban, azt is ellenőrizni tudjuk, merre jár.

A legjobb, ha ott vagyunk a gyerekkel, de az appok is jó szolgálatot tesznek Forrás: Altopress/Sandro Di Carlo Darsa

Bizonyos appokat a gyermek eszközén kell aktiválni, ha külön telefonja van már. Így azt is megszabhatjuk, hogy

a káromkodást tartalmazó szöveges tartalmakat tüntesse el a program.