Letartóztatták a KickassTorrents kalózoldal tulajdonosát és üzemeltetőjét, a 30 éves Artyem Vaulin nevű ukrán férfit. A férfit őrizetbe vették, bankszámláit zárolták, és az oldal domainjeit is felfüggesztették. A KickassTorrents elérhetetlenné vált, és valószínűleg ez már így is marad.

A KickassTorrents (KAT) kalózoldal tulajdonosát Lengyelországban tartóztatták le, és szerzői jogok megsértése mellett pénzmosással is vádolják az Egyesült Államokban, ahol a férfi kiadatására várnak. A hatóságok úgy becsülik, hogy tevékenységével több mint egymilliárd dolláros kárt okozhatott a tartalomgyártóknak.

A KickassTorrents domainjeit felfüggesztették, bár a redditezők szerint két címen még mindig elérhető, ugyan bejelentkezni már nem lehet.

Kamuhirdetéssel bukott le

A harmincéves Artyem Vaulin illegálisan terjesztett több százmillió másolt mozifilmet, videojátékot, sorozatot és zenei albumot az oldalán, emellett hirdetésekkel szerzett pénzt, évente körülbelül 16 milliárd dollár bevételre tehetett szert.

A férfi lekövetésével egy különleges ügynököt bíztak meg, ő 2015-ben hirdetési helyet vásárolt az oldaltól. A lebuktatási szándékkal elhelyezett reklám különféle torrentek linkjei mellett jelent meg, napi 300 dollárért.

Ez a cím még mindig működik a redditezők szerintForrás: Origo

A kampány rövid volt, de épp elég ahhoz, hogy a kifizetés után elvezesse az ügynököt egy litván bankfiókig, ekkor sikerült a bankszámlaszámon kívül még több adatot megszerezni, köztük egy e-mail címet is.

A Facebook segítségével sikerült kinyomozni, hogy ez az e-mail cím mely közösségimédia-fiókokhoz tartozik, és milyen IP-címekről léptek be a Facebook KAT-oldalaira. Erről a címről hajtottak végre egy iTunes-tranzakciót is, a hatóságok kérésére az Apple átadta a tranzakció információit, és az Apple-ID mögött álló ember nevét és címét.

Vége a legnagyobb torrentoldalnak

A 2008-ban alapított KickassTorrents lassan növekedett, de idővel a legnagyobb kalózoldallá vált. 2015-ben sikerült átvennie az uralmat, miután a másik legnépszerűbb oldal, a The Pirate Bay szervereit többször is megrohamozták a hatóságok, majd három alapítóját is letartóztatták. Több mint 50 millió egyedi havi látogatót számlál, körülbelül a 68. leggyakrabban látogatott oldal lehet az interneten.